FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BRUXELLES NE GLEDA NAKLONO NA ČLANICE KOJE PRIJETE BLOKADOM ZEMALJA-KANDIDATA

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Čini se da je slovenski premijer AntonRop u utorak naznačio uzmak od prijetnji da će Ljubljana zbogpograničnih sporova blokirati kandidaturu Hrvatske za članstvo u EU-u,primjećuje International Herald Tribune u osvrtu na Ropov nastup nakonferenciji za novinstvo, održanoj za vrijeme posjeta LjubljaniVisokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Javiera Solane.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Čini se da je slovenski premijer Anton Rop u utorak naznačio uzmak od prijetnji da će Ljubljana zbog pograničnih sporova blokirati kandidaturu Hrvatske za članstvo u EU-u, primjećuje International Herald Tribune u osvrtu na Ropov nastup na konferenciji za novinstvo, održanoj za vrijeme posjeta Ljubljani Visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Javiera Solane.

Slovenija bi teoretski mogla spriječiti pristup Hrvatske EU-u budući da je potpora svih 25 članica uvjet za prijem novih zemalja, napominje list, dodajući da spor Hrvatske i Slovenije zrcali neriješena pitanja koja nakon raspada Jugoslavije i dalje opterećuju odnose svih nekadašnjih jugoslavenskih republika.

Pristup novih članica u svibnju ove godine uvukao je i Europsku uniju u neke od tih regionalnih sporova, ističe IHT, navodeći primjer Mađarske, koja je nedavno pokušala iskoristiti veći utjecaj, stečen pristupom u EU, u sporu sa Srbijom oko napada na Mađare u Vojvodini.

Kao i u slučaju Slovenije, Bruxelles je pozvao vladu u Budimpešti da riješi spor na bilateralnoj razini, podsjeća list, dodajući da je i prijetnja slovenskog premijera Antona Ropa slovenskim vetom na kandidaturu Hrvatske za EU "možda naštetila poziciji Slovenije u Bruxellesu".

Europsko povjerenstvo ne gleda naklono na članice koje na sličan način prijete zemljama-kandidatima, izjavio je za IHT jedan viši dužnosnik Povjerenstva pod uvjetom da ostane anoniman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙