FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UKALJANA SLOVENSKA REPUTACIJA U EUROPI

ZAGREB,29. rujna(Hina) - Samo pet mjeseci nakon što je postala članicomEU-a, Slovenija je pokazala svoju balkansku prirodu, a slovenska vladauspjela je internacionalizirati predizborni izgred na granici sHrvatskom - na svoju štetu, konstatira ljubljansko "Delo".
ZAGREB,29. rujna(Hina) - Samo pet mjeseci nakon što je postala članicom EU-a, Slovenija je pokazala svoju balkansku prirodu, a slovenska vlada uspjela je internacionalizirati predizborni izgred na granici s Hrvatskom - na svoju štetu, konstatira ljubljansko "Delo".

"Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji se baš u utorak igrom slučaja našao u kratkom posjetu Sloveniji, svojim je mekim mediteranskim naglaskom i blagim širokim osmijehom izrekao tvrdu i škrtu poruku Europe: pozvao je države u sporu da svoj mali, ali ne i nevažni spor rješavaju na europski način", bilježi ljubljanski list.

"Slovenija je prva država regije koja je stupila u euroatlantske institucije", podsjetio je Solana u izjavi za "Delo", upozorivši da Ljubljana zato mora biti primjer ostalim državama regije, što je zapravo opomena Sloveniji u obliku više nego jasne diplomatske aluzije, upozorava ljubljanski list.

Zaoštravanje odnosa između članice i zemlje-kandidata za članstvo, "čak i deset dana prije izbora i samo u predizborne svrhe" Visokom se predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigurnost ne čini zabavnim iako je događanje s braćom Podobnik na granici bilo prilično komično", konstatira ljubljanski list.

"Za slovensku je državu taj zaplet, a još više diplomatska ofenziva koja je nakon toga uslijedila, mrlja na njenoj blijedoj europskoj reputaciji", konstatira "Delo", zaključujući da se Slovenija ne predstavlja baš kao koordinatorica interesa europske politike u odnosu na zapadni Balkan.

Ako je slovenska vlada željela internacionalizirati spor s Hrvatskom, to joj je u punoj mjeri i uspjelo. Problem je samo što je to učinila na račun svoje vjerodostojnosti", naglašava ljubljanski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙