FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "DELO" NE ŽELI POTPIRIVATI SLOVENSKO-HRVATSKI RAT

ZAGREB,24. rujna(Hina) - Incident na graničnom prijelazu Plovanijamogao bi presudno utjecati na rezultat slovenskih parlamentarnihizbora, naglašava vodeći ljubljanski list "Delo" u uredničkomkomentaru.
ZAGREB,24. rujna(Hina) - Incident na graničnom prijelazu Plovanija mogao bi presudno utjecati na rezultat slovenskih parlamentarnih izbora, naglašava vodeći ljubljanski list "Delo" u uredničkom komentaru.

Iako je hrvatska policija postupila "krajnje neprimjereno i necivilizirano", marš čelnika Slovenske pučke stranke (SLS) Janeza Podobnika prema kući Jožka Jorasa bio je provokacija, konstatira list, napominjući da je "na tom mjestu nezgodno već kad i sam Joras prelazi granicu mimo državnog prijelaza, a kamoli kad mu se pridruži tuce izbornih agitatora".

Najbolnije iskustvo bila je ipak reakcija službenih tijela slovenske države na taj događaj, ističe "Delo", dodajući da je opis događaja koji je dao SLS i njezine saveznice u oporbi baš kao i Jelinčičev ispad u vidu usporedbe Hrvatske s NDH bio očekivan ali se od slovenskog premijera Antona Ropa očekivala veća doza promišljenosti i državničkog ponašanja.

Možda je slovenski premijer htio demonstrirati odlučnost ali se ponio kao šef vladajuće stranke u predizbornoj panici, konstatira "Delo", napominjući da je Rop u želji da ne izgleda previše popustljiv u pitanju nacionalnih interesa instrumentalizirao državu za predizborne ciljeve.

Događaji koji su uslijedili bili su "logičan nastavak instrumentalizacije", napominje list u osvrtu na sazivanje krizne sjednice slovenske vlade i drugih tijela, te na pozive na izvanredno zasjedanje parlamenta, "katastrofične konferencije za tisak i stranačka priopćenja", te povratak slovenskog ministra vanjskih poslova iz New Yorka.

"Atmosfera je tako užarena da je potrebna samo iskrica da odnosi s Hrvatskom eksplodiraju", zaključuje list, dodajući da će ti odnosi, nažalost, ionako sudbonosno obilježiti predizbornu kampanju u Sloveniji, "i to na najgori mogući način", a možda će na kraju odlučiti i o ishodu izbora.

Što se tiče reakcija članova vlade, možda je najprimjerenija bila ona ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca, "koja je zvučala glupo ali je bar bila neutralna", konstatira "Delo", podsjećajući da je ministar Bohinc rekao da slovenska policija zbog konfiguracije terena nije vidjela događaj i zato nije djelovala.

"List 'Delo' neće potpirivati nikakav rat s Hrvatskom, pa niti onaj riječima budući da je u jednom jedinom danu izrečeno previše toga i to u sasvim neprimjerenom vremenu i tonu", istaknuto je u uredničkom komentaru, uz napomenu da svaki glasač mora dobro promisliti isplati li se sudbinu države povjeriti stranci, odnosno koaliciji, koja će idućih dana više od ostalih gromko protestirati i zveckati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙