FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NAJNOVIJI POGRANIČNI INCIDENT POKAZUJE DA RJEŠENJE NIJE MOGUĆE BEZ POMOĆI EU-A

ZAGREB,24. rujna(Hina) - Bilo bi previše jednostavno pripisati incidentna slovensko-hrvatskoj granici predizbornoj atmosferi u Sloveniji -riječ je o incidentu koji sugerira da se EU mora umiješati urješavanje spora, konstatira "Primorski dnevnik", list slovenskezajednice u Trstu.
ZAGREB,24. rujna(Hina) - Bilo bi previše jednostavno pripisati incident na slovensko-hrvatskoj granici predizbornoj atmosferi u Sloveniji - riječ je o incidentu koji sugerira da se EU mora umiješati u rješavanje spora, konstatira "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice u Trstu.

Najnoviji incident mogao bi zaplesti ionako ne pretjerano idilične odnose između Slovenije i Hrvatske do te mjere da bez pomoć drugih, u prvom redu EU-a, neće moći naći obostrano prihvatljiva rješenja za sporna pitanja, tumači list.

Grubost hrvatske policije prilikom intervencije na spornom teritoriju bila je kap koja je prevršila čašu a slovenska vlada reagirala je odlučnije nego ikad dosad, konstatira "Primorski dnevnik".

Možda prijetnje poput one slovenskog premijera Antona Ropa da Slovenija neće poduprijeti hrvatske ambicije u EU-u nisu najbolje diplomatsko oružje jer se više može postići traženjem potpore iza kulisa ali odlučnost premijera Antona Ropa samo je krajnja posljedica incidenta koji se dogodio na slovensko-hrvatskoj granici.

Slovenija nije prije koristila takav argument ali je sada u prednosti pred Hrvatskom koja nije još ni počela pregovore s Europskom unijom o učlanjenju, ističe "Primorski dnevnik".

U svakom slučaju, sporna pitanja zasigurno neće biti moguće riješiti do sljedeće nedjelje kad se u Sloveniji održavaju parlamentarni izbori, već će ih trebati odgoditi za razdoblje nakon izbora, zaključuje list.

"Nakon toga zadaća nove slovenske vlade bit će da konačno pokuša riješiti otvorena pitanja s južnom susjedom. Hoće li to učiniti sama u dogovoru sa Zagrebom ili uz pomoć vanjskog arbitra, to ni nije toliko važno. Važan je dogovor", sugerira glasilo tršćanskih Slovenaca, napominjući da pri tome "neće biti suvišna ni ponešto veća odlučnost Ljubljane u obrani vlastitih argumenata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙