FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: OZBILJNO PITANJE NASTALO IZ SMIJEŠNOG DOGAĐAJA

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - "Jedno ozbiljno pitanje rođeno je izsmiješnog događaja", piše u petak milanski Corriere della Sera gledeincidenta na graničnom prijelazu Plovanija.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - "Jedno ozbiljno pitanje rođeno je iz smiješnog događaja", piše u petak milanski Corriere della Sera glede incidenta na graničnom prijelazu Plovanija.

"U nedjelju je 12 slovenskih političara na čelu s čelnikom Pučke stranke Janezom Podobnikom posjetilo izvjesnog Jožka Jorasa, slovenskog nacionalistu i 'domoljuba' koji je uvjeren da se njegovo imanje ne nalazi u Hrvatskoj, kao što kaže zemljovid, već u Sloveniji", piše list o događaju prenoseći kako su slovenski političari uhićeni nakon što su odbili hrvatskoj policiji pokazati svoje isprave.

List dodaje kako je na "nepotpuno riješenoj granici" već godinama dolazilo do prepirki sve do najnovijeg incidenta prije dva dana i uhićenja 12 slovenskih političara koji su za nekoliko metara ušli u Hrvatsku.

Također se ocjenjuje kako se radi o najsnažnijem incidentu između dvije države. Između Ljubljane i Zagreba odnosno, kako navodi list, "dvije bliske države koje su 1991. godine izišle iz Jugoslavije, bez obzira na različite muke pri tome, izbila je najveća kriza posljednjih godina, toliko ozbiljna da je Slovenija zaprijetila blokiranjem ulaska Hrvatske u EU" do rješenja graničnog spora. "U 13 godina dvije zemlje nisu uspjele se dogovoriti o pomorskoj granici", dodaje list.

Izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Antona Ropa kako Slovenija ne može dopustiti ulazak Hrvatske u EU list tumači željom Ljubljane da kaže kako "i mi kao i sve zemlje EU imamo pravo na veto i možemo ga upotrijebiti".

"Je li moguće da jedan takav incident uspori europske težnje Hrvatske?", pita se list odgovarajući na to izjavom slovenskog premijera da je to "apsolutno moguće". "Slovenija je dio Unije", rekao je Rop.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙