FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SASTANAK RADNE SKUPINE ZA PRIRODNI PLIN

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - U sklopu procesa uspostavljanjaregionalnog tržišta energijom u jugoistočnoj Europi u Ministarstvugospodarstva, rada i poduzetništva jučer je održan inicijalni sastanakradne skupina za prirodni plin, priopćeno je danas iz Ministarstva.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - U sklopu procesa uspostavljanja regionalnog tržišta energijom u jugoistočnoj Europi u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva jučer je održan inicijalni sastanak radne skupina za prirodni plin, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Sastanak je održan pod pokroviteljstvom Europske komisije, Pakta o stabilnosti i hrvatskog Ministarstva, a uz njihove predstavnike sudjelovali su i predstavnici regionalnog regulatornog tijela za plin, Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Udruženja trgovaca energijom, Američka agencija za pomoć, te predstavnici Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Italije, Rumunjske, Slovenije, Turske, Srbije i Crne Gore i UNMIK-a.

Otvarajući skup pomoćnik ministra za energetiku i rudarstvo Željko Tomšić naglasio je značaj prirodnog plina za Republiku Hrvatsku, jer taj energent sudjeluje s više od 27 posto u ukupnoj primarnoj energiji.

Tomšić je istaknuo i potrebu definiranja novih pravaca dobave prirodnog plina za Hrvatsku. Iznio je i dosadašnje rezultate u restrukturiranju plinskog sektora, sukladno potrebama pridruživanja EU, te naglasio nužnost kontinuiranih daljnjih aktivnosti, poglavito na području distribucije prirodnog plina.

Na sastanku su, ističu iz Ministarstva, istaknuti određeni problemi koje će se pokušati rješavati u sklopu međunarodne suradnje, a to je posebice osiguravanje pravca opskrbe za Europsku energetsku regulatornu zajednicu, koja se osniva u jugoistočnoj Europi sa ciljem njenog izravnog uključenja u sustav EU.

Svjetska banka je, kako se navodi, najavila da će pokrenuti izradu studije koja će obuhvatiti sve moguće pravce opskrbe prirodnim plinom iz Turske prema Austriji i Italiji, s time da će se razmatrati samo pravci kroz zemlje koje će biti uključene u proces prilagodbe zakonodavnog sustava EU sustavu.

Želju za većim uključivanjem u područje prirodnog plina izrazila je i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najavljujući da će pokrenuti proces da se u te projekte uključe i druge privatne banke.

Jedan od zaključaka skupa vezan je i uz potrebu restrukturiranja distribucijskog sustava prirodnog plina, kao i uz formiranje radne skupine za infrastrukturne projekte, te sustave koordiniranog djelovanja tvrtki koje se bave transportom prirodnog plina uz postavljanje usklađenog regulatornog sustava.

Sljedeći sastanak, kako se očekuje, održat će se u Turskoj tijekom prosinca ove godine, izvijestili su iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙