FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU U PREGOVORIMA S ARAPSKIM ZEMLJAMA OKO UVOZA PLINA

BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina/AFP) - Ministri za energetiku četiriarapske zemlje sastat će se ovoga vikenda s dužnosnicima Europskeunije (EU) kako bi raspravljali o načinima povećanja izvoza plina uEuropu, kazala je dopredsjednica Europske komisije Loyola de Palacio.
BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina/AFP) - Ministri za energetiku četiri arapske zemlje sastat će se ovoga vikenda s dužnosnicima Europske unije (EU) kako bi raspravljali o načinima povećanja izvoza plina u Europu, kazala je dopredsjednica Europske komisije Loyola de Palacio.

Po njezinim riječima, razgovori između dužnosnika EU i ministara Egipta, Jordana, Sirije i Libanona, koji će se održati u subotu u Kairu, bit će usredotočeni na arapski plinovod, započet 2002.

Trenutno se tim plinovodom egipatski plin izvozi u preostale tri navedene arapske zemlje, no očekuje se njegovo širenje na Cipar, Tursku te neke europske zemlje.

Europa mora diversificirati svoju opskrbu energentima i izgraditi zajedničke interese s arapskim i mediteranskim zemljama, od kojih mnoge imaju sporazume o suradnji s Europom, kazala je de Palacio.

Arapski projekt integracije opskrbe plinom djelomično financira Europska ulagačka banka, a ta je shema u interesu EU-u zbog rastuće potrošnje plina u Europi, dodala je. "Europska unija ovisi o trećim zemljama s više od 50 posto svojih energetskih potreba, a sve ukazuje na to da će ta ovisnost nastaviti rasti", kazala je ona.

Europa kupuje 40 posto svojeg plina od Rusije, dok ostatak dolazi uglavnom iz Norveške i Alžira, a nedavno je započela s uvozom plina iz Egipta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙