FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JMZV: "DAN RUSIJE" I HRVATSKO-RUSKI FORUM

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U sklopu 80. Jesenskog međunarodnogzagrebačkog velesajma danas je održana središnja manifestacijapredstavljanja Ruske Federacije kao zemlje partnera sajma - DanRusije, odnosno Hrvatsko-ruski gospodarski forum koji je okupio višeod 200 gospodarstvenika dviju zemalja.
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U sklopu 80. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma danas je održana središnja manifestacija predstavljanja Ruske Federacije kao zemlje partnera sajma - Dan Rusije, odnosno Hrvatsko-ruski gospodarski forum koji je okupio više od 200 gospodarstvenika dviju zemalja.

Otvarajući forum, trgovinski predstavnik Ruske Federacije za Hrvatsku i Sloveniju Vjačeslav Dmitrijev je kao najznačajniji događaj u daljnjem intenziviranju suradnje između dviju zemalja izdvojio jučerašnje 4. zasjedanje Međuvladine hrvatsko-ruske komisije.

Naime, najznačajnija tema tog zasjedanja bilo je rješavanje 185 milijuna američkih dolara ruskog klirinškog duga prema Hrvatskoj, i to kroz isporuku opreme za termoelektrane u Sisku i Osijeku, opreme za izgradnju magistralnog plinovoda do mađarske granice te nabavi dvaju protupožarnih zrakoplova BE-200.

Rješavanjem klirinškog duga, istaknuo je Dmitrijev, povećat će se mogućnost iskorištavanja svih do sada neiscrpljenih potencijala suradnje između Hrvatske i Rusije na brojnim područjima - brodogradnji, farmaceutici, graditeljstvu, turizmu i sl.

Ipak, kao i do sada najveći interes za buduću suradnju ostaje na području energetike, kazao je Dmitrijev, izdvojivši projekt DružbaAdria te zainteresiranost ruskog Rosnefta za bilateralne projekte na području plina.

Energetika je i do sada činila gotovo 90 posto gospodarske suradnje Hrvatske i Rusije. Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Rusije u prvih je sedam ovogodišnjih mjeseci iznosila 512,6 milijuna američkih dolara. Hrvatski je izvoz u odnosu na lani povećan za 52,6 posto, na 48,08 milijuna USD, dok je uvoz iz Rusije povećan za čak 74,6 posto, na 464,5 milijuna USD.

Pritom se gotovo 90 posto uvoza iz Rusije odnosi na energetiku, odnosno naftu, naftne plinove, plin, naftna ulja i sl., dok većinu hrvatskog izvoza u tu zemlju čine proizvodi s područja telekomunikacija i farmaceutike.

Kao značajno područje suradnje Dmitrijev je izdvojio i građevinarstvo, rekavši kako su hrvatski građevinari u Rusiji do sada pružili usluga u vrijednosti od oko 100 milijuna USD.

Podaci o rastu robne razmjene govore i o sve većem interesu gospodarstvenika za bilateralnu suradnju. To pokazuje, kazao je Dmitrijev, i velik broj ruskih gospodarstvenika koji su se odazvali nastupu na ovogodišnjem JMZV-u, kao i današnjim individualnim poslovnim razgovorima kojima je cilj otvaranja novih partnerstva.

Na ruskoj se izložbi na JMZV-u, naime, predstavlja 36 velikih izlagača, a gospodarsku delegaciju uz predstavnike svih najznačajnijih institucija - ministarstva gospodarstva, gospodarskih i trgovinskih komora i sl., čini još oko 200 ruskih gospodarstvenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙