FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK ODRŽAN HRVATSKO-RUSKI POSLOVNI SKUP

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - U sklopu predstavljanja RuskeFederacije kao zemlje partnera na 80. Jesenskom međunarodnomzagrebačkom velesajmu, izaslanstvo Trgovinsko-industrijske komoreRuske Federacije na čelu s potpredsjednikom Komore Vladimirom Straškomposjetilo je danas Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), u kojoj suodržani i individualni susreti tvrtki iz dviju zemalja.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - U sklopu predstavljanja Ruske Federacije kao zemlje partnera na 80. Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu, izaslanstvo Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije na čelu s potpredsjednikom Komore Vladimirom Straškom posjetilo je danas Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), u kojoj su održani i individualni susreti tvrtki iz dviju zemalja.

Otvarajući plenarni dio susreta, predsjednik HGK Nadan Vidošević je istaknuo kako Hrvatska u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Rusijom bilježi 'ogroman deficit', no i da nas taj deficit ne zabrinjava jer nam kao zemlji siromašnoj energijom Rusija predstavlja vrlo značajnog partnera.

Naime, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Rusije u prvih je sedam ovogodišnjih mjeseci iznosila 512,6 milijuna američkih dolara. Hrvatski je izvoz u odnosu na lani povećan za 52,6 posto, na 48,08 milijuna USD, dok je uvoz iz Rusije povećan za čak 74,6 posto, na 464,5 milijuna USD. Pritom se gotovo 90 posto uvoza iz Rusije odnosi na energetiku, odnoso naftu, naftne plinove, plin, naftna ulja i sl.

'Ovisnost' Hrvatske o ruskoj energiji trebala bi, kazao je Vidošević, biti iskorištena na način da se već intenzivna gospodarska suradnja produbi, i to razvojem novog spektra proizvoda koje bi Hrvatska mogla izvesti na to tržište, ali i otvaranjem novih mogućnosti ruskih ulaganja. Poseban interes, dodao je, ruski gospodarstvenici pokazuju za hrvatski energetski sektor te za turističke kapacitete.

Vidošević je tom prilikom naglasio i kako HGK nedvojbeno podržava projekt DružbaAdria, čija bi realizacija Hrvatsku upisala na energetsku kartu svijeta, što bi trebao biti jedan od strateških ciljeva.

Na individualnim susretima koji su uslijedili nakon plenarnog dijela hrvatsko-ruskog poslovnog skupa sudjelovalo je 40 hrvatskih te više od 30 ruskih tvrtki iz sektora energetike, metalurgije, građevinarstva, turizma, kao i tekstilne, zrakoplovne, gumarske, strojarske i kemijske industrije.

S hrvatske su strane tako potencijalne partnere među ruskim gospodarstvenicima tražile tvrtke poput Belupa, Pastora, Atlantic Tradea, SAS Strojogradnje, Jadranbroda, Dalekovoda, Eurocagle Groupa, Bilokalnika, HEP-a, Podravke, Elke, Industrogradnje, Generalturista, Elektrometala, Ingre i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙