FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Tele2 hrvatski udjel 49 posto, švedski 51 posto

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - U hrvatsko-švedskom konzorciju Tele2,koji je jedini predao ponudu na natječaj za trećeg operatera mobilnetelefonije u Hrvatskoj, udruženih devet hrvatskih kompanija imat ćeudjel od 49 posto, dok će udjel švedskog partnera, telekom operateraTele2 biti 51 posto.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - U hrvatsko-švedskom konzorciju Tele2, koji je jedini predao ponudu na natječaj za trećeg operatera mobilne telefonije u Hrvatskoj, udruženih devet hrvatskih kompanija imat će udjel od 49 posto, dok će udjel švedskog partnera, telekom operatera Tele2 biti 51 posto.

Predstavnici konzorcija na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će, dobiju li koncesiju, omogućiti jeftinije mobilno telefoniranje te zaposliti oko 200 djelatnika.

U tom su konzorciju, koji se javnosti predstavlja pod sloganom "Treća sreća", uz švedski Tele2, hrvatske tvrtke Dalekovod, Jamnica, FIMA Holding, Croatia osiguranje, Nexe grupa, Konstruktor-inženjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske i Privredna banka Zagreb.

Tvrtka Tele2, koja djeluje od 1992, posluje u 24 zemlje sa 25 milijuna korisnika.

Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokora, u čijem je sastavu Jamnica, naglasio je da od udruživanja hrvatskog kapitala sa švedskim strateškim partnerom očekuje velike koristi za hrvatske građane, ali i hrvatsko gospodarstvo u cjelini jer to donosi veću konkurenciju.

Izrazio je i žaljenje što je na natječaj stigla samo jedna ponuda, ali bez obzira na to vjeruje da će, ako dobiju koncesiju, uhodani prodajni kanali devet hrvatskih tvrtki u Hrvatskoj i regiji pridonijeti distribuciji usluga novog operatera.

Član Uprave švedskog Tele2 Karl-Johan Nybell u ime cijelog konzorcija obećao je danas da će, ako dobiju koncesiju, hrvatskim građanima omogućiti jeftinije mobilno telefoniranje te zaposliti oko 200 djelatnika.

Pojašnjavajući zašto su zatražili samo GSM, a ne i UMTS koncesiju, Nybell je kazao da tako prije mogu ponuditi niže cijene mobilnih usluga, a koje se, prema konzulantskim studijama, dolaskom trećeg operatera mogu smanjiti 20 do 50 posto u odnosu na sadašnje.

Iako ni Nybell ni drugi prisutni na današnjem predstavljanju konzorcija nisu željeli iznijeti iznose investicija potrebnih za početak poslovanja, Nybell je kazao kako očekuju da će kroz pet godina imati oko trećinu mobilnog tržišta.

Istaknuo je da Tele2 već ima iskustva u borbi sa monopolistima, jer se s njima kao drugi ili treći operater "bori" u gotovo sve 24 zemlje u kojima djeluje, i gdje imaju ukupno 24,9 milijuna korisnika. Dodaje i da znaju da ih i u Hrvatskoj čeka borba sa postojeća dva operatera, ali da se ipak nadaju postizanju uravnoteženog dogovora oko međusobnog povezivanja (interkonekcije).

Ciljna korisnička skupina su im građanstvo i mali poslovni subjekti, kojima uz modernu GSM mrežu planiraju ponuditi inovativne usluge i sadržaje. Komercijalni početak rada najavljuju šest mjeseci nakon dobivanja koncesije, a zanimljivo je i da bi u slučaju dobivanja koncesije Centar za brigu o korisnicima imao sjedište u Vukovaru.

Odluku o koncesiji Hrvatska agencija za telekomunikacije treba donijeti 18. listopada.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙