FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GSM konferencija srednje i istočne Europe

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - U zemljama srednje i istočne Europeima više od 144 milijuna korisnika mobilne telefonije, a iako semobilna telefonija na tim tržištima u zadnjih deset godina sveintenzivnije razvija, po godišnjim stopama i do 40 posto, na timtržištima još ima puno potencijala i prostora za uvođenje novihtehnologija, usluga i pridobivanje novih korisnika.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - U zemljama srednje i istočne Europe ima više od 144 milijuna korisnika mobilne telefonije, a iako se mobilna telefonija na tim tržištima u zadnjih deset godina sve intenzivnije razvija, po godišnjim stopama i do 40 posto, na tim tržištima još ima puno potencijala i prostora za uvođenje novih tehnologija, usluga i pridobivanje novih korisnika.

Rečeno je to, između ostalog, na današnjoj panel diskusiji "Povećanje usluga i profita: Rasprava regionalnih leadera o izazovima i mogućnostima" u sklopu prvog dana 9. godišnje GSM konferencije središnje i istočne Europe koja se održava u zagrebačkom Hotelu Sheraton.

Dvodnevna konferencija okupila je oko 400 sudionika, stručnjaka mobilnih telekomunikacija, predstavnika mobilnih operatera, GSM organizacija i proizvođača opreme za telekom industriju iz 10-ak europskih zemalja, među kojima i Hrvatske.

Sudjelujući u raspravi predsjednik Uprave HTmobile-a Wolfgang Breuer naglasio je zadovoljavajući razvoj mobilne telefonije u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina, što pokazuje i visoka profitabilnost oba hrvatska operatera, kao i stalni porast broja korisnika. Dodao je i da su oba hrvatska operatera tehnološki već spremna za uvođenje UMTS tehnologije, ali procjenjuje i da tržište još nije za to zrelo.

Na konferenciji je predstavljena i najnovija regionalna analiza mobilnog tržišta srednje i istočne Europe koju je izradila londonska analitička kuća EMC.

Analiza pokazuje da je krajem kolovoza ove godine u tom dijelu Europe bilo 144,2 milijuna korisnika mobilne telefonije, što je 9 posto od 1,57 milijardi ukupne svjetske "mobitel" populacije. U odnosu na isto vrijeme 2003. broj korisnika u srednjoj i istočnoj Europi porastao je za više od 40 milijuna, a do 2007. očekuje se oko 200 milijuna korisnika.

Trenutno najviše korisnika u zemljama srednje i istočne Europe ima Deutsche Telekom, 15 milijuna, a slijede Telenor (9 milijuna), France Telecom (8 milijuna), TeliaSonera (7 milijuna) i Vodafone (4 milijuna).

Najveća su tržišta Rusija, sa više od 50 milijuna korisnika, Poljska sa 20 milijuna, Češka sa 10 milijuna, dok su Ukrajina, Rumunjska i Mađarska među zemljama od 5 do 10 milijuna korisnika mobilne telefonije.

S obzirom na penetraciju mobilnih telefona prva je Češka u kojoj te telefone koristi gotovo 100 posto stanovništva, druga je Slovenije sa više od 90 posto, a slijede Estonija, Mađarska i Litva. Hrvatska je na šestom mjestu sa 60 postotnom penetracijom.

Organizator zagrebačke GSM konferencije je tvrtka "IBC Global Conferences", koja je u vlasništvu "The Informa Telecom Group".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙