FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvaranje ponuda za GSM koncesije 27. rujna

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - U Hrvatskoj agenciji zatelekomunikacije u ponedjeljak, 27. rujna, bit će otvorene ponudepristigle na međunarodni natječaj za dodjelu tri koncesija u sustavupokretne mreže druge generacije (GSM/DCS-1800) i tri koncesija usustavu treće generacije mobilne telefonije (UMTS) u Hrvatskoj.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - U Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije u ponedjeljak, 27. rujna, bit će otvorene ponude pristigle na međunarodni natječaj za dodjelu tri koncesija u sustavu pokretne mreže druge generacije (GSM/DCS-1800) i tri koncesija u sustavu treće generacije mobilne telefonije (UMTS) u Hrvatskoj.

Prema najavljenim rokovima, pet članova Vijeća nove Hrvatske agencije za telekomunikacije, koje je Hrvatski sabor imenovao 17. rujna (predsjednik Gašpar Gačina, zamjenik Juraj Mužina, članovi Miljenko Krivšek, Ante Dodig i Radovan Centner), do 18. listopada trebaju donijeti odluku o koncesionarima.

Prema prijašnjim najavama očekuje se da će se na natječaj za po dvije kombinirane koncesije javiti postojeći mobilni operateri HTmobile i VIPnet, dok bi treća (kombinirana ili pojedinačna) koncesija bila dodijeljena novom, trećem operateru.

Natječajnu dokumentaciju do isteka roka, 13. kolovoza, otkupilo je ukupno 15 tvrtki i privatnih osoba (za sebe ili u ime drugih), od kojih je devet, zbog interesa javnosti, 20. kolovoza dalo dopuštenje Vijeću da objavi njihova imena. Tih devet otkupitelja dokumentacija su tvrtke Dalekovod d.d., Eurodet d.o.o., HT mobilne komunikacije d.o.o., Iskon Internet d.d., Millenium promocija d.o.o., VIPnet d.o.o., Odvjetničko društvo Porobija i Špoljarić, odvjetnik Zoran Vujasin, te Mislav Šutalo.

Natječaj se odnosio na dodjelu tri koncesije u sustavu pokretne mreže druge generacije (GSM/DCS-1800) i na tri koncesije u sustavu treće generacije mobilne telefonije (UMTS), a moguće je zatražiti i kombiniranu koncesiju.

Cijena za koncesiju GSM/DCS-1800 (za prvu godinu obavljanja tih usluga) je 105 milijuna kuna, daje se na razdoblje od 10 godina, dok je cijena za UMTS koncesiju (za prvu godinu) 132 milijuna kuna i daje se na 20 godina. Na isto toliko godina daje se i kombinirana GSM i UMTS koncesija, za što je cijena 172 milijuna kuna. Za ostale godine obavljanja tih usluga koncesionari će plaćati naknadu od 0,5 posto (GSM/DCS-1800), odnosno 1 posto (UMTS i kombinirana) od ukupnog prihoda.

Uz to budući će koncesionari morati platiti i naknade za uporabu radijskih frekvencija, koje u sustavu GSM/DCS-1800 iznosi 100 tisuća kuna godišnje po jednom radijskom kanalu, dok u sustavu UMTS iznosi 5 milijuna kuna godišnje po jednom frekvencijskom bloku širine 5 MHz (megaherca).

Od svih se ponuditelja očekuje i poslovni plan za razdoblje od pet godina, dokazi o bonitetu, odgovarajuća bankovna jamstva ili pismo namjere banke, plan izgradnje telekomunikacijskog sustava (s rokovima i očekivanom zemljopisnom pokrivenošću) te planirani broj radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙