FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEN POTONUO U OČEKIVANJU USPORAVANJA GLOBALNOG RASTA

LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je danas nanajnižu razinu prema euru u zadnja četiri mjeseca, te mjesec i pol uodnosu na američki dolar, kako su ulagači zabrinuti da bi rastućecijene nafte mogle ugroziti japanski gospodarski oporavak.
LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je danas na najnižu razinu prema euru u zadnja četiri mjeseca, te mjesec i pol u odnosu na američki dolar, kako su ulagači zabrinuti da bi rastuće cijene nafte mogle ugroziti japanski gospodarski oporavak.

U takvim uvjetima jen je oslabio 0,9 posto prema euru, koji stoji 137,12 jena. Potonuo je i 0,6 posto u odnosu na dolar, na 111,5 jena za dolar.

Rastuće cijene nafte, koje su premašile psihološki važnu granicu od 50 dolara za barel, ohrabruju ulagače da povlače kapital iz ulaganja orijentiranih na rast te potraže sigurnije utočište u valutama koje nose manje prinose, ali i manji rizik.

"Ulaganje jena u eure najbolja je investicijska odluka kada se očekuje smanjivanje globalnog gospodarskog rasta. Euro tendira davati dobre prinose u uvjetima kada rastu ulaganja u obveznice, dok jen tendira biti loše ulaganje uz negativno raspoloženje na tržištu dionica", ocijenio je valutni strateg pri ABN Amro banci, Aziz McMahon.

Na japanskom tržištu dionica Nikkei indeks pada već 8. dan za redom, što je njegovo najduže razdoblje gubitaka od prosinca 2002., potonuvši na najnižu razinu u proteklih šest tjedana.

Tečaj eura umjereno je ojačao danas prema dolaru, za 0,3 posto, na 1,2297 dolara, kako ulagači očekuju nove američke gospodarske pokazatelje, ponajprije indeks povjerenja potrošača kako bi ocijenili kakvo je zdravlje najvećeg svjetskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙