FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ROP: SLOVENIJA ŽELI DIJALOG S HRVATSKOM

BRDO KOD KRANJA, 28. rujna 2004. (Hina) - Slovenski premijer Anton Ropizjavio je u utorak, nakon razgovora s visokim predstavnikom EUJavierom Solanom, da njegova zemlja "želi dijalog" s Hrvatskom i da ćenakon izbora sadašnje "napetosti popustiti".
BRDO KOD KRANJA, 28. rujna 2004. (Hina) - Slovenski premijer Anton Rop izjavio je u utorak, nakon razgovora s visokim predstavnikom EU Javierom Solanom, da njegova zemlja "želi dijalog" s Hrvatskom i da će nakon izbora sadašnje "napetosti popustiti".

"Slovenija želi dijalog s hrvatskom stranom", rekao je Rop novinarima nakon sastanka u Brdu kod Kranja. Najavio je da će odmah nakon parlamentarnih izbora, zakazanih za 3. listopada, njegova vlada predložiti međusobni dogovor o "izbjegavanju svih konflikata" u područjima o kojima dvije strane imaju različita stajališta.

"Nakon izbora će sadašnje tenzije i napetosti popustiti", rekao je premijer Rop.

Solana, koji je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, izjavio je da Slovenija ima obveze na Balkanu, a da se svi problemi rješavaju na miran način, kroz dijalog i suradnju.

To je i bit načina na koji su se konflikti rješavali u Europi koja želi postati i važan element u svijetu, rekao je Solana i naglasio da sve države u regiji imaju otvoren put u EU.

"Države ove regije žele postati dijelom Europske unije. Što prije do toga dođe, to bolje, to je i naše mišljenje", rekao je Solana.

"Slovenija je prva država s Balkana koja je ušla u Europsku uniju. To je za vas vrlo važno, a predstavlja i jednu vrstu obveze prema ostalim državama s tog područja. Nesuglasja je potrebno rješavati na miran europski način." Solana nije izrijekom spomenuo nedavni incident na graničnom prijelazu Plovanija kada je hrvatska policija privela nekoliko slovenskih političara, među kojima i dva parlamentarna zastupnika. O tomu je također bilo riječi u njegovim razgovorima sa slovenskim političarima.

Slovenski novinari su upitali Solanu što može preporučiti Sloveniji u graničnom sporu s Hrvatskom i da li da Slovenija pristane na međunarodnu arbitražu o granici na moru koju Hrvatska predlaže. Solana je odgovorio da je u Sloveniju došao zbog primanja odlikovanja i da je Slovenija pred izborima, dok će za sve ostalo biti vremena nakon izbora.

"Sloveniju nije potrebno nagovarati na arbitražu", rekao je premijer Rop, ističući da njegova zemlja aktivno sudjeluje u regiji kao članica EU i NATO-a, te da je spremna svim državama zapadnog Balkana pružati pomoć u približavanju EU.

"Dugoročni interes Slovenije je da i Hrvatska uđe u Europsku uniju. S druge strane za nju kao i za sve ostale države vrijedi da mora ispuniti potrebne kriterije", rekao je slovenski premijer.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek dodijelio je u ponedjeljak navečer Solani visoko državno odlikovanje zbog njegova priloga u uključivanju Slovenije u EU i NATO savez. Odlikovan je i zbog uloge što ju je 1995. imao u rješenju spora između Slovenije i Italije oko imovine talijanskih optanata, odnosno izbjeglica s obale i slovenskog primorja.

Solana je u utorak ujutro završio svoj kraći posjet Sloveniji nakon čega je stigao u posjet Kosovu, gdje će razgovarati s najvišim kosovskim i međunarodnim dužnosnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙