FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: RJEŠAVANJE SLOVENSKO-HRVATSKIH PITANJA - "ZNAČAJAN PRIORITET" ZA SLOVENSKU DIPLOMACIJU

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Riješili smo mnoge probleme koji suvukli korijene iz razdoblja prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskograta i Slovenija i Austrija danas imaju primjerne susjedske odnose,rezimirao je u razgovoru za APA-u uoči službenog posjeta Bečuslovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Riješili smo mnoge probleme koji su vukli korijene iz razdoblja prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata i Slovenija i Austrija danas imaju primjerne susjedske odnose, rezimirao je u razgovoru za APA-u uoči službenog posjeta Beču slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

Iako još ima problema u pitanjima manjina, Ljubljana priznaje "da se proteklih godina bilanca na tom području pokrenula u pozitivnom smjeru", posebno na području gospodarstva, turizma i kulturne suradnje, napominje ministar Vajgl, koji je do prije dvije godine bio slovenski veleposlanik u Beču pa ima dobre kontakte s političarima u Austriji, dodaje APA.

Što se tiče odnosa s Hrvatskom, šef slovenske diplomacije naglasio je da slovenska vanjska politika smatra rješavanje problema u odnosima s južnim susjedom "značajnim prioritetom", prenosi APA.

Problemi koji su Hrvatska i Slovenija naslijedile nakon raspada Jugoslavije mogu biti riješeni na bilateralnoj razini i u europskom duhu, sa Slovenijom na poziciji članice EU-a i Hrvatskom na poziciji kandidata za ulazak u EU, ističe ministar Vajgl u razgovoru za austrijsku agenciju.

Do zaoštravanja tona u slovenskim i hrvatskim medijima i politici - kao što je slučaj s pitanjima ribarenja u Piranskom zaljevu - dolazi ponajprije uoči izbora, dodaje slovenski ministar vanjskih poslova u razgovoru za austrijsku agenciju.

Povodom slovenskog preuzimanja dužnosti predsjedatelja OESS-a 1. siječnja 2005., Vajgl je upozorio da cilj te organizacije ne treba biti samo "očuvanje" vrijednosti, već i suočavanje s aktualnim izazovima poput međunarodnog terorizma i trgovine drogom i ljudima. Nije lako voditi računa o tome da sve članice OESS-a ostanu "nepromijenjeno zainteresirane" za njezine aktivnosti, dodaje Vajgl za APA-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙