FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI TISAK: TEMA IZBORA ZASJENILA INCIDENT S RH

LJUBLJANA,25. rujna(Hina) - Slovenski tisak i u subotu objavljuje višenapisa i komentara posvećenih odnosima s Hrvatskom nakon incidenta nagraničnom prijelazu Plovanija, ali više ne na udarnim mjestima, gdjesu prilozi o izborima koji se održavaju kroz tjedan dana.
LJUBLJANA,25. rujna(Hina) - Slovenski tisak i u subotu objavljuje više napisa i komentara posvećenih odnosima s Hrvatskom nakon incidenta na graničnom prijelazu Plovanija, ali više ne na udarnim mjestima, gdje su prilozi o izborima koji se održavaju kroz tjedan dana.

Ljubljansko "Delo" objavljuje pregled reakcija na incident iz Zagreba, osobito izjave Hide Biščevića na konferenciji za strane novinare. "Hrvatska je oštro reagirala na slovenska stajališta o incidentu" i "Da li prijetnja prestankom potpore približavanju Uniji zapravo koristi Hrvatskoj", naslovi su kojima je vodeći slovenski dnevni list popratio tekst dopisnika Petera Žerjaviča. Autor na početku navodi da je Biščević rekao kako je granični incident bio izazvan kako bi se područje istarskih zaselaka južno od rijeke Dragonje prikazalo spornim kako bi se to kao argument upotrijebilo na eventualnoj međunarodnoj arbitraži i kako bi se stekle bolje pozicije za određivanje granice na moru. "Delo" također ističe navode hrvatskih predstavnika da nije moguće bilateralna pitanja riješiti u paketu, da je Hrvatska spremna na dijalog, te da su Drnovšek i Rupel u travnju pristali na arbitražu o granici, a onda kasnije odustali. U okviru se objavljuje i vijest o tužbi Jožka Jorasa protiv hrvatskog predsjednika Mesića, te izjava Pattenove glasnogovornice Emme Udwin o zabrinutosti EU-a zbog incidenta i očekivanju rezultata istrage.

U posebnom komentaru istog lista, posvećenom širim aspektima slovensko-hrvatskih odnosa u svjetlu najnovijeg incidenta, Miha Jenko navodi da je izjava slovenske vlade o uskraćivanju potpore Hrvatskoj u suprotnosti s ranijima da je to u slovenskom interesu.

"Slovenija će svoje odnose s Hrvatskom lakše sređivati kad i Hrvatska bude u EU.. jer ćemo tada vjerojatno dobiti kompetentniju i odgovorniju sugovornicu koja će morati uvažavati europski kontekst", navodi Jenko.

"To znači da će Hrvatska morati poštovati dogovore, već parafirane sporazume i još mnoge stvari koje su bile pogažene i zaboravljene u burnoj povijesti neuspješnog sređivanja međudržavnih odnosa".

Ipak, Jenko ocjenjuje da je reakcija Ljubljane na incident bila predozirana:

"Vlada koja odlazi izjavom o privremenom uskraćivanju potpore ulasku Hrvatske u EU ispucala je granatu najtežeg kalibra i tako budućoj vladi, bez obzira kakva bude, natovarila dosta teške i nepotrebne prtljage u sređivanju odnosa s južnom susjedom", navodi Jenko i dodaje da su "predizborne granate" bile nepotrebne jer je mogla diplomatski elegantno, po uzoru na Italiju i Austriju iz faze kad je o članstvu u EU pregovarala Slovenija, realizirati svoje interese u odnosima s Hrvatskom.

Političkim zaoštravanjima gube obje strane koje prvenstveno u gospodarskim odnosima imaju velik razlog da se politički odnosi razriješe na civiliziran način jer samo robna razmjena među njima iznosi lani više od jedne milijarde dolara, navodi Jenko.

Komentator i kolumnist ljubljanskog lista "Dnevnik" Miha Kovač navodi u svom prilogu u subotu da je incident kod Jorasove kuće za predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Janeza Podobnika bio pokušaj spašavanja njegove stranke na izborima i da se radi "o katastrofi za sve dobronamjerne ljude na obje strane granice".

"Svi neprihvatljivi hrvatski potezi ne opravdavaju one koji na slovenskoj desnici pozivaju na nasilno preuzimanje jurisdikcije na spornom teritoriju i grade svoju populističku politiku na Jorasu. Pozivanje na preuzimanje jurisdikcije u istarskim zaseocima znači pozivati na oružani sukob. Takvi političari ili ne znaju što govore ili svjesno pozivaju na balkanizaciju slovensko-hrvatskog spora", navodi Miha Kovač. Komentator dodaje da je do dokaz da slovenska desnica - preuzme li vlast - "ne bi znala voditi europsku vanjsku politiku Slovenije".

Mariborski list "Večer" na dvije stranice objavljuje velik intervju sa dr. Mihom Pogačnikom, docentom na ljubljanskom fakultetu pravnih znanosti koji je među ostalim rekao:

"Hrvatska do sada službeno i u pravno-formalnom smislu nikada nije predložila arbitražu (o granici). Tek u zadnje vrijeme čuju se pozivi takve vrste i to je političke naravi. Slovenija sa svoje strane arbitražu kao jednu od opcija nije nikada odbila", tvrdi Pogačnik koji je sa slovenske strane stavio svoje inicijale na usklađeni tekst poznat kao "parafirani sporazum Drnovšek_Račan u vrijeme kad je bio na dužnosti u ministarstvu vanjskih poslova.

Pogačnik je među ostalim ponovio sve poznate slovenske službene stavove u vezi neriješenih pitanja oko granice, inzistirajući da Slovenija mora i u buduće reagirati odlučno i na hrvatske poteze reagirati protestnim notama kako bi stekla dokumentaciju da na neka rješenja nikada nije pristala, a sve to za slučaj moguće arbitraže.

Isto bi tako odlučno, preporučio je Pogačnik, Ljubljana morala reagirati i kad stupi na snagu lani proglašena ekološko-ribolovna zona na Jadranu.

"Morat ćemo pozorno pratiti što će se događati na terenu i kako će se Hrvatska ponašati prema svim plovilima koja budu plovila na tom području (na području ekološko-ribolovne zone), ustvrdio je Miha Pogačnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙