FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski političari o granici s Hrvatskom

LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Granična pitanja i odnosi s Hrvatskomjedna su od istaknutijih tema u Sloveniji u kojoj ovih dana započinjepredizborna kampanja za parlamentarne izbore, a mišljenja političara uponedjeljak sežu od zalaganja za međunarodnom arbitražom do zahtjevaza pooštrenjem graničnog režima.
LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Granična pitanja i odnosi s Hrvatskom jedna su od istaknutijih tema u Sloveniji u kojoj ovih dana započinje predizborna kampanja za parlamentarne izbore, a mišljenja političara u ponedjeljak sežu od zalaganja za međunarodnom arbitražom do zahtjeva za pooštrenjem graničnog režima.

Nekadašnji gradonačelnik Kopra i parlamentarni zastupnik Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Aurelio Juri u ponedjeljak je u pismu ministru vanjskih poslova Ivi Vajglu predložio da Ljubljana i sama počne aktivnosti da se pitanje granice riješi međunarodnom arbitražom.

Juri u pismu navodi da je postojeće stanje, u kojemu Slovenija parafirani sporazum o granici Drnovšek-Račan još uvijek smatra aktualnim, "neodrživo i štetno" i za odnose s Hrvatskom i za reputaciju Slovenije u Europskoj uniji.

Sadašnja situacija u kojoj dolazi do incidenata i eskalacije na granici koja nije "dorečena", dakle definitivno dogovorena, mogla bi ozbiljno ugroziti ulazak Slovenije u šengenski sporazum u predviđenom roku, a pogoduje izgredima i provokatorima, ocjena je Jurija.

Juri predlaže da Slovenija pristane na međunarodnu arbitražu "o još spornim dijelovima kopnene granice i o granici na moru", ali dodaje da bi za Sloveniju "bilo suicidalno" ako bi pristala na drukčija rješenja od onih koje su bile predviđene "parafiranim sporazumom" Drnovšek-Račan koji je - kako dodaje - imao veliku potporu javnosti u Sloveniji.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič u ponedjeljak je pak u pismu ministru unutarnjih poslova Radu Bohincu predložio da pooštri granični režim s Hrvatskom i da snizi rang graničnih prijelaza prema Hrvatskoj s međunarodnog na međudržavni. Jelinčič u pismu Bohincu tvrdi da je meka granica prema Hrvatskoj rezultirala većom kontrolom slovensko-talijanske granice s talijanske strane.

"Zanima me kad će Slovenija kao ravnopravna članica EU-a postati sposobna štititi granicu s Hrvatskom kao vanjsku granicu Europske unije", pita se Jelinčič u pismu Bohincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙