FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SOLANA: GRANIČNE SPOROVE RIJEŠITE DIJALOGOM

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Visoki predstavnik EU-a za vanjskupolitiku i zajedničku sigurnost Javier Solana rekao je da Hrvatska iSlovenija trebaju granične sporove rješavati bilateralno i dijalogom.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana rekao je da Hrvatska i Slovenija trebaju granične sporove rješavati bilateralno i dijalogom.

Solana je u srijedu navečer u New Yorku razgovarao s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova - Miomirom Žužulom i Ivom Vajglom, o incidentu koji se dogodio kada je skupina slovenskih državljana nelegalno ušla na hrvatski državni teritorij.

"Glavna poruka koju je Solana prenio svojim sugovornicima jest da se bilateralni problemi koje imaju Hrvatska i Slovenija trebaju rješavati bilateralno i kroz dijalog", rekla je u četvrtak u telefonskom razgovoru za Hinu Solanina glasnogovornica Cristina Gallach.

"Dijalog je ključna riječ, a to vrijedi i za sve slične prijepore", rekla je Gallach, dodajući da je to "vrlo jasna poruka".

Hrvatska policija je u srijedu poslijepodne, kod graničnog prijelaza Plovanija, privela i na nekoliko sati zadržala skupinu od 12 slovenskih državljana, uz obrazloženje da su ilegalno prešli granicu.

Među njima je bio i parlamentarni zastupnik Slovenske pučke stranke - Janez Podobnik. Oni su se vraćali iz Mlina u Bujama gdje su posjetili Jožka Jorasa, kontroverznog kandidata iste stranke na slovenskim izborima, koji niječe hrvatsku teritorijalnu cjelovitost na tom dijelu pograničnog područja. Jorasovi gosti policiji su također rekli da su bili"na slovenskom teritoriju".

Slovenska vlada je od srijede, nakon što je prosvjedovala hrvatskim nadležnim tijelima zbog privođenja svojih državljana, uputila niz prosvjeda protiv Hrvatske europskim institucijama - od Europske komisije do Vijeća Europe.

Slovenski premijer Anton Rop u četvrtak je izjavio da Ljubljana, nakon jučerašnjeg incidenta na granici, više ne može podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska Vlada je u četvrtak navečer "odlučno odbacila politiku izazivanja graničnih incidenata koja u zadnje vrijeme dolazi sa slovenske strane".

"Hrvatska Vlada neće dopustiti povrede državne granice i međunarodnog prava, ma od koga to dolazilo", stoji u Vladinu priopćenju.

"Bez obzira na to što je riječ o izgredima koji služe u unutarnjim političkim borbama u predizbornoj kampanji u Sloveniji, Vlada za njih nema razumijevanja."

U odlučnom, ali i pomirljivom, priopćenju Vlada ističe kako su Hrvatska i Slovenija dvije susjedne zemlje koje trebaju njegovati i produbljivati prijateljske dvostrane odnose, a sva otvorena pitanja rješavati u duhu međusobna poštivanja teritorijalne suverenosti i cjelovitosti obiju država.

Ako se ne može naći rješenje bilateralnim pregovorima, Hrvatska predlaže međunarodnu arbitražu kao legitimno i uobičajeno sredstvo u rješavanju otvorenih pitanja u međunarodnim odnosima, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙