FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MILOŠEVIĆ STVORIO DOJAM DA JE ICTY NEPRAVEDAN

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Suđenje Slobodanu Miloševiću predICTY-jem manjkavo je zato što se odvija daleko od mjesta zločina i odsamih žrtava, ističe u razgovoru za Glas Amerike Samantha Power,profesorica na američkom pravnom fakultetu Harvard i dobrapoznavateljica balkanskih prilika u osvrtu na probleme u suđenjubivšem srpskom predsjedniku.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Suđenje Slobodanu Miloševiću pred ICTY-jem manjkavo je zato što se odvija daleko od mjesta zločina i od samih žrtava, ističe u razgovoru za Glas Amerike Samantha Power, profesorica na američkom pravnom fakultetu Harvard i dobra poznavateljica balkanskih prilika u osvrtu na probleme u suđenju bivšem srpskom predsjedniku.

Komentirajući razloge zbog kojih je odlučeno da se Sadamu Huseinu sudi pred iračkim sudom dok se Slobodanu Miloševiću sudi pred međunarodnim sudom, Power upozorava da su u slučaju Sadama Huseina upravo njegovi sunarodnjaci bili žrtve torture njegova režima.

Što se pak tiče Slobodana Miloševića i suđenja pred ICTY-jem, "za ljude u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji događaji u Haagu predaleko su od njihovog svakodnevnog života na koji gotovo i ne utječu", upozorava gospođa Power.

Iako mnogi drže da suđenje Miloševiću očituje "pravdu pobjednika", prof. Power upozorava da eventualno suđenje u SCG-u ne bi moglo ispuniti kriterij zadovoljavanja pravde sa stanovišta žrtve i kriterij po kojem suđenje treba poslužiti kao pouka o nužnosti vladavine zakona, prenosi VOA njezine riječi.

Nikoga nije pretjerano iznenadilo što se Milošević ponovno pokazao vrlo spretnim u nadigravanju odvjetnika, diplomata i međunarodnih institucija, dodaje profesorica Power, konstatirajući da je optuženi odbijanjem branitelja i prekidima suđenja uspio otegnuti sudski proces do te mjere da se još uvijek ne može predvidjeti kada će suđenje biti završeno.

Istodobno je otezanjem suđenja Milošević uspio posredovati - po mišljenju profesorice Power - neutemeljeni dojam ne samo u Srbiji već i kod nekih na zapadu da nešto u Den Haagu nije u redu, prenosi postaja.

"Sud mora ostati čvrst", zaključuje Power, otklonivši bilo kakvu sumnju da će Milošević biti osuđn krivim za teško zločine protiv čovječnosti i humanitarnog prava. "Ostaje samo pitanje hoće li biti proglašen krivim za genocid", dodaje ona, prognozirajući da će bivši srpski predsjednik "provesti ostatak života u zatvoru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙