FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MEĐUNARODNI SUD NAJPOZVANIJI SUDITI MILOŠEVIĆU

ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Direktor Programa za međunarodnu pravduorganizacije Human Rights Watch Richard Dicker u razgovoru za GlasAmerike ocijenio je da bi u slučaju suđenja bivšem jugoslavenskompredsjedniku Slobodanu Miloševiću u Beogradu jedan od većih problemabilo pitanje zaštite svjedoka i dodaje da se "svjedoci s Kosova i izHrvatske oklijevaju pojaviti na sudu u Srbiji jer se boje za svojusigurnost i sigurnost svojih obitelji".
ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Direktor Programa za međunarodnu pravdu organizacije Human Rights Watch Richard Dicker u razgovoru za Glas Amerike ocijenio je da bi u slučaju suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u Beogradu jedan od većih problema bilo pitanje zaštite svjedoka i dodaje da se "svjedoci s Kosova i iz Hrvatske oklijevaju pojaviti na sudu u Srbiji jer se boje za svoju sigurnost i sigurnost svojih obitelji".

Novinari postaje upitali su Richarda Dickera, koji prati i pripreme za suđenje Sadamu Husseinu, kako to da će bivšem iračkom čelniku biti suđeno u Iraku, dok se Miloševiću sudi pred međunarodnim sudom iako su beogradske vlasti u Beogradu tražile suđenje pred domaćim sudom.

Dicker smatra da Miloševiću treba suditi međunarodni sud zbog žrtva njegove politike i zločina koji se s njime povezuju, kao što bi trebalo i Sadamu Husseinu zbog prirode zločina za koje je optužen, a ne "pred sudom koji Sjedinjene Države podržavaju u Iraku". Pravosudna tijela obje zemlje sposobna obaviti suđenje u skladu s međunarodnim standardima, no "djela za koja su optuženi Milošević i Sadam tako su teška da vrijeđaju opću ljudskost i čovječnost, a ne samo njihov narod", dodao je Dicker.

Visoki dužnosnik Human Rights Watcha u Beogradu je razgovarao s predstavnicima ministarstva pravosuđa i pravosudnih tijela te za postaju kaže da je bio iznenađen spremnošću sudaca i tužitelja za pokretanja postupka protiv osoba optuženih za ratne zločine.

"Postoji stvarna želja nekih sudaca i tužitelja s kojima sam razgovarao da ispune svoju zadaću i na temelju zakona Srbije sude jednom broju dužnosnika optuženih za ratne zločine, no osim tog dojma da je riječ o predanim profesionalcima, shvatio sam da su svi oni sučeljeni i s problemom da ih najviše vlasti nisu spremne poduprijeti u tom poslu. S njima, primjerice, ne surađuje Ministarstvo unutarnjih poslova čiji su neki dužnosnici upleteni u pojedine zločine koje se istražuje. Jedan od velikih problema je pitanje zaštite svjedoka. Svjedoci s Kosova i iz Hrvatske oklijevaju se pojaviti na sudu u Srbiji jer se boje za svoju sigurnost i sigurnost obitelji", ocjenjuje direktor Programa za međunarodnu pravdu.

Dicker se u razgovoru osvrnuo i na svjedočenje Smilje Avramov na suđenju Slobodanu Miloševiću, za koje smatra da je bio pokušaj izravnog osporavanja tvrdnje tužiteljstva da su ratovi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bili u službi stvaranja Velike Srbije te da ne djeluje uvjerljivo, prenosi VOA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙