FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: CRNOGORSKE OSTAVKE U SAVJETU ZA SURADNJU S HAAGOM

BEOGRAD,23. rujna(Hina) - Predstavnici Crne Gore u Nacionalnom savjetuza suradnju s Haaškim tribunalom podnijeli su ostavke na članstvo utom tijelu, potvrdio je u četvrtak u izjavi Radiju B92 ministar zaljudska i manjinska prava i predsjednik tog Savjeta Rasim Ljajić.
BEOGRAD,23. rujna(Hina) - Predstavnici Crne Gore u Nacionalnom savjetu za suradnju s Haaškim tribunalom podnijeli su ostavke na članstvo u tom tijelu, potvrdio je u četvrtak u izjavi Radiju B92 ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik tog Savjeta Rasim Ljajić.

Predstavnici Crne Gore su, prema Ljajićevim riječima, objasnili da su ostavke podnijeli zato što ni 20 dana nakon posljednje sjednice Nacionalnog savjeta nema pomaka u ispunjavanju obveza Srbije i Crne Gore prema Haaškom sudu, prije svega izručenja Gorana Hadžića i Ratka Mladića, ali i trojice generala optuženih prošle godine po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine na Kosovu, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića.

Član Savjeta i zamjenik ministra vanjskih poslova SCG Predrag Bošković, nakon posljednje sjednice Nacionalnog savjeta održane 2. rujna, najavio je da će predstavnici Crne Gore preispitati svoj daljnji rad u Nacionalnom savjetu ako za dva tjedna ne bude pomaka u vezi s izručenjem haaških optuženika.

Sjednica Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom bit će održana 30. rujna, a glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u posjet Beogradu dolazi 4. listopada, najavio je ministar Ljajić u izjavi za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka, dodajući da je već ranije glavna haaška tužiteljica najavila još jednu haašku optužnicu.

Članovi Nacionalnog savjeta su, osim Ljajića i Boškovića, i zamjenik ministra obrane SCG Vukašin Maraš i tajnik crnogorskog Ministarstva pravosuđa Srđan Spajić, te ministri vanjskih poslova i obrane SCG Vuk Drašković i Prvoslav Davinić, srbijanski ministar policije Dragan Jočić, ministar uprave Zoran Lončar i zamjenik ministra pravosuđa Branislav Bjelica. Da bi Nacionalni savjet mogao donositi odluke, neophodni su glasovi predstavnika oba izaslanstva, te će - u slučaju da crnogorski predstavnici ostanu pri svojoj odluci o ostavci - rad tog tijela biti blokiran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙