FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: INSTITUCIJE MORAJU PREDOČITI JAVNOSTI SLUŽBENU ISTINU O RATU

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Dio javnosti podupro je uzajamneisprike predsjednika SCG-a Svetozara Marovića i hrvatskog predsjednikaStjepana Mesića prilikom prvog poslijeratnog posjeta hrvatskogpredsjednika Beogradu kao povijesnu gestu koja otvara put premabudućnosti ali nitko se nije upuštao u ocjenjivanje imaju li one snagepokrenuti preispitivanje vlastite prošlosti, konstatira u beogradskom"Danasu" predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije NatašaKandić.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Dio javnosti podupro je uzajamne isprike predsjednika SCG-a Svetozara Marovića i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prilikom prvog poslijeratnog posjeta hrvatskog predsjednika Beogradu kao povijesnu gestu koja otvara put prema budućnosti ali nitko se nije upuštao u ocjenjivanje imaju li one snage pokrenuti preispitivanje vlastite prošlosti, konstatira u beogradskom "Danasu" predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Nataša Kandić.

Istupi predsjednika Marovića i Mesića bili su protokolarni, ističe Kandić, upozoravajući da isprika u ime građana koji su počinili zla ne dotiče bit odgovornosti za nedjela niti podrazumijeva vlastito suočavanje s istinom.

Sve dok istina o prošlosti ne bude konstatirana u institucijama i predočena javnosti kao službena istina o tome "što smo učinili", svaka će isprika pojedinaca nositelja političkih dužnosti biti nedjelotvorna, tvrdi predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije u "Danasu".

Snažan primjer potrebe da se samome sebi prizna istina i otkrije "što smo učinili" pruža Hrvatsko udruženje demobiliziranih vojnika koje je zatražilo hitan sastanak s tužiteljicom ICTY-ja Carlom del Ponte u vezi s ubojstvom 16 Srba u selima Varivode i Gošići nakon hrvatske akcije "Oluja" u kolovozu 1999., napominjući da "neće šutjeti o odgovornosti državnog vrha Hrvatske u etničkom čišćenju u Krajini", navodi Kandić u beogradskom listu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙