FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIBARI TRAŽE BOLJE UVJETE ZA RAZVOJ

RAB, 24. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski se ribari zalažu za poboljšanjeuvjeta financiranja razvoja ribarstva, izgradnju ribarskih brodova udomaćim brodogradilištima uz državnu potporu, za bolju organizacijuotkupa ribe, a posebice za zaštitu interesa hrvatskog ribarstva naJadranu.
RAB, 24. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski se ribari zalažu za poboljšanje uvjeta financiranja razvoja ribarstva, izgradnju ribarskih brodova u domaćim brodogradilištima uz državnu potporu, za bolju organizaciju otkupa ribe, a posebice za zaštitu interesa hrvatskog ribarstva na Jadranu.

Istaknuto je to, uz ostalo, na 9. susretu ribara HOK-a koji je u rapskom hotelu "Padova" okupio oko 150 sudionika.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ivan Katavić rekao je da postoji politička volja za pokretanje hrvatskog ribarstva, da Vlada prepoznaje važnost te djelatnosti, te da bi odgađanje sustavnih mjera u ribarstvu bilo štetno.

Akademik Davorin Rudolf kazao je da odgoda primjene odluke o proglašenju zaštićenog ribolovnog pojasa Hrvatske za zemlje Europske unije mora biti posljednji ustupak prema bilo kome u našem djelu Jadrana.

Rudolf je naveo da je do sada 135 zemalja svijeta proglasilo gospodarski ili ribolovni pojas te da ni u jednom slučaju nije bilo protesta drugih zemalja. Dodao je da prijepora bilo samo pri razgraničenju zemalja na moru. Ocijenio je da je Italija radi zaštite svojih ribara iskoristila povoljan trenutak za pritisak na Hrvatsku, a da je Hrvatska propustila donijeti odredbe po kojima bi se ribari iz Europske unije pri ribarenju u našem gospodarskom pojasu morali pridržavati hrvatskih propisa.

Boris Grigić iz Ministarstva vanjskih poslova najavio je da će biti prikupljeni podaci o ribljem fondu u hrvatskom zaštićenom pojasu, te da bi to trebala biti osnova za pregovore o ribolovnim kvotama s Europskom komisijom.

Predstavnci Ceha ribara HOK-a istaknuli su da je u programe poticane brodogradnje potrebno uvrstiti kočarice i male brze brodove za ulov dubinskim parangalom jer je njihov opstanak najugroženiji.

Po procjeni ribara oko 70 posto ribarske flote je vrlo staro, a samo 10 posto brodova može sigurno ploviti na otvorenom moru. Takvo stanje flote ne može udovoljiti potrebama, smatraju ribari.

Ribari HOK-a zalažu se za izgradnju ribarskih brodova u domaćim brodogradilištima. Smatraju da je državni projekt potpore izgradnje hrvatskih ribarskih brodova dobar, ali da bi trebao obuhvatiti i manje brodice.

U izlaganjima ribara naglašeno je da je potrebno organizirati bolji otkup ribe, poboljšati uvjete financiranja razvoja ribarstva, te osigurati osposobljavanje oko 500 radnika za potrebe novih ribarskih brodova.

(Hina) xhšup yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙