FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO 9. SUSRET RIBARA

RAB, 24. rujna 2004. (Hina) - Deveti susret ribara Hrvatske obrtničkekomore, na kojemu će oko 150 ribara iz svih primorskih županija ipredstavnici mjerodavnih ministarstava i znanstvenih ustanovarazmatrati aktualna pitanja hrvatskog ribarstva, počeo je danas uRabu.
RAB, 24. rujna 2004. (Hina) - Deveti susret ribara Hrvatske obrtničke komore, na kojemu će oko 150 ribara iz svih primorskih županija i predstavnici mjerodavnih ministarstava i znanstvenih ustanova razmatrati aktualna pitanja hrvatskog ribarstva, počeo je danas u Rabu.

Na skupu će posebna pozornost biti usmjerena na teme o razvoju ribarstva, o primjeni odluke o proglašenju zaštićenog ekološko-riobolovnog pojasa Hrvatske na Jadranu, obnovi i modernizaciji ribarske flote do ulaska u EU, te prilagođavanju postojeće regulative u ribarstvu. Predviđene su i rasprave o stanju i mogućnostima hrvatske marikulture, te mogućnostima dobivanja zajmova za obnovu i modernizaciju ribarske flote.

Predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić uvodno je kazao da su primjenu odluke o proglašenju zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske spriječili upravo oni koji su uništili taj dio mora i radi kojih je taj pojas i proglašen.

"Spriječili su nas neviđenom ucjenom jačega, davši na znanje da Europska zajednica u koju kanimo ući, ima dvostruka mjerila na temelju tih, međudržavnih normi", rekao je Božanić. Naglasio je da je Europska unija, primjerice, prihvatila ribolovni pojas za Maltu, te postavio pitanje na koga će se od 3. listopada ove godine, kada odluka o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa stupa na snagu, ona primjenjivati. "Zar smo odluku donijeli za ribare BiH, Srbije i Crne Gore", pitao je Božanić.

Božanić drži da ćemo bez čvrstog stava Vlade u predstojećim pregovorima, da zaštiti naše interese na Jadranu i točnoga roka završetka tih pregovora, i dalje svjedočiti beskrupuloznom uništavanju naših resursa, a račun za ulazak u Europsku uniju platiti upravo hrvatski ribari.

U prvom bloku tematskih izlaganja govorit će danas predstavnici ministarstava, državne uprave i ustanova o aktualnostima i razvoju ribarstva, primjeni odluke o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, te obnovi ribarske flote.

Tijekom poslijepodneva su predviđena izlaganja predstavnika ribara, HBOR-a, splitskog Instituta za oceanografiju, te predstavnika vinara.

Zaključci Ceha za ribarstvo Hrvatske obrtničke komore sa susreta ribara bit će objavljeni sutra.

(Hina) xhšup yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙