FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susreti ribara HOK-a 24.-25. rujna na Rabu

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Ovogodišnji, 9. susret ribara Hrvatskeobrtničke komore (HOK) održat će se 24. i 25. rujna u gradu Rabu, aviše od 200 sudionika toga tradicionalnog skupa razmatrat će stanje iaktualne probleme hrvatskog ribarstva, najavljeno je na današnjojkonferenciji za novinare u HOK-u.
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Ovogodišnji, 9. susret ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) održat će se 24. i 25. rujna u gradu Rabu, a više od 200 sudionika toga tradicionalnog skupa razmatrat će stanje i aktualne probleme hrvatskog ribarstva, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u HOK-u.

Među brojnim stručnim temama ribari će posebno razmatrati primjenu Odluke o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske na Jadranu za članice EU-a, rekao je predsjednik HOK-ovog Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Tonči Božanić.

Budući 3. listopada stupa na snagu primjena toga pojasa za sve zemlje osim za članice EU-a, Božanić očekuje da će se na susretima raspravljati o novoj poziciji hrvatskih ribara i uvjetima za ribolov, posebno u odnosu na talijanske ribare.

Pritom podsjeća i na sastanak s premijerom Sanaderom i ministrom Kalmetom prije dva mjeseca na kojemu je ribarima obećano da će hrvatska Vlada učiniti sve da sa EU ubrza pregovore o partnerstvu u ribarstvu. Ribare, naime, sada zanima jesu li se pregovori ubrzali, jer je njihov dovršetak preduvjet za početak primjene zaštićene ribolovno-ekološke zone u Hrvatskoj i za zemlje EU, ističe Božanić.

Na susretima u Rabu ribari će ponoviti traženje od Ministarstva mora i HBOR-a da osim izgradnje velikih koćarica povoljnije kreditira odnosno subvencionira i izgradnju manjih ribarskih brodica. Bez toga hrvatski ribari, kaže, teško mogu opstati i biti konkurentni svojim kolegama, primjerice iz Italije.

Osim toga raspravljat će i o trenutnom stanju i mogućnostima hrvatske marikulture, posebno o uvjetima uzgoja i izvoza školjkaša, kao i prijedlogu novoga zakona o morskom ribarstvu koji je u izradi.

U sklopu ovogodišnjih susreta ribara prvi put će biti postavljena izložba ribarske opreme i prizvoda za ribarstvo, za koje se do sada prijavilo devet izlagača.

Pokrovitelji susreta su ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te mora, turizma, prometa i razvitka.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙