FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za četvrtak, 16. rujna

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 16. rujna.
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 16. rujna.

ZAGREB - U sklopu jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma, održat će se niz stručnih skupova, konferencija i predstavljanja:

- U sklopu Dana Rusije, ovogodišnje zemlje partnera na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu, održat će se poslovni susret ruskih i hrvatskih gospodarstvenika na temu mogućnosti proširenja gospodarske suradnje. Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Rusije u prvih je sedam ovogodišnjih mjeseci iznosila 512,6 milijuna američkih dolara sa izrazitim deficitom na hrvatskoj strani. Hrvatski je izvoz u Rusiju odnosu na lani povećan za 52,6 posto, na 48,08 milijuna USD, dok je uvoz iz Rusije povećan za 74,6 posto, na 464,5 milijuna USD. Pritom se gotovo 90 posto uvoza iz Rusije odnosi na energetiku, odnosno naftu, naftne plinove, plin, naftna ulja i sl. (10,00 sati, Kongresna dvorana)

- Na tradicionalnom Mađarsko-hrvatskom poslovnom skupu, s mađarske strane sudjelovat će 23 tvrtke, a s hrvatske se očekuje njih 50. Mađarskim će gospodarstvenicima biti predstavljeno hrvatsko gospodarstvo te mogućnosti bilateralne suradnje i ulaganja, dok će hrvatski partneri biti upoznati s mogućnostima mađarsko-hrvatske suradnje u svjetlu priključenja te zemlje Europskoj uniji (10,30 sati, Kineski paviljon).

- U okviru sajma bosanskohercegovačke ekonomije "ExpoBIH", koji se održava u sklopu JMZV-a, a na kojem se predstavlja više od 90 tvrtki i poslovnih asocijacija iz BiH, konferenciju za novinare održat će predstavnici Vanjsko-trgovinske komore BiH i više tvrtki koje će predstaviti svoje poslovanje (11,00 sati, paviljon 6)

- Okrugli stol "Inovatorstvo i poduzetništvo", u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i u sklopu ARCA-e, izložbe inovacija, još će jednom pokušati ukazati na vrijednost inovatorstva u poslovanju (11,00 sati, paviljon 11a)

- Hong Kong Trade Development Center iz Beča i Hrvatska gospodarska komora na konferenciji za novinare predstavit će informacije i mogućnosti koje Hong Kong pruža kao polazna točka za poslovanje s NR Kinom i Dalekim istokom (9,30 sati, dvorana Vis)

ZAGREB - Ovogodišnji "9. susret ribara Hrvatske obrtničke komore", koji će se održati 24. i 25. rujna ove godine na Rabu, bit će predstavljen na konferenciji za novinare. Skup će, kako navode organizatori, biti prilika za razmatranje stanja i aktualne problematike hrvatskog ribarstva i ribara (11 sati, HOK, Ilica 49).

ZAGREB - Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Germanwings na konferenciji za novinare prezentirat će poslovne rezultate u Hrvatskoj te najaviti nove linije i marketinške akcije (10,45 sati, Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Novi sustav platnog prometa funkcionalniji je i ima bolju infrastrukturu u odnosu na stari, smatra većina predstavnika banaka koji su sudjelovali u istraživanju "Ocjena funkcioniranja platnog prometa u zemlji", koje je za Hrvatsku narodnu banku (HNB) provela agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Puls. Istraživanje je provedeno tijekom svibnja i lipnja ove godine, i to na dvije anketne skupine - 27 predstavnika banaka, kao nositelja platnog prometa te poslovni subjekti (505 poduzeća i 101 obrtnik), kao krajnjih korisnika usluga platnog prometa. Rezultati reforme platnog prometa u tom su istraživanju ocijenjeni jako dobrima, a 95 posto predstavnika banaka izjavilo je da je uglavnom ili u potpunosti zadovoljna tim rezultatima. Kao pozitivan učinak reforme najveći je dio ispitanika iz banaka (75 posto) izdvojilo poboljšano upravljanje likvidnošću banke te bolje praćenje poslovanja klijenata (73 posto).

ZAGREB - Hrvatske nautičke luke u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci posjetilo je 17 posto više nautičara koji su ostvarili 15 posto više noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, a slični postoci rasta u tim su lukama zabilježeni i u ovogodišnjem srpnju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Ukupno je u sedam ovogodišnjih mjeseci u nautičkim lukama boravilo 408,5 tisuća turista, koji su ostvarili 581,3 tisuće noćenja. Nešto malo više od 95 posto svih dolazaka i 96 posto noćenja u tim su lukama ostvarili stranci, kojih je bilo 388,4 tisuće ili 16 posto više nego u sedam mjeseci prošle godine. Nešto manji porast, od 15 posto, stranci bilježe i sa 557,8 tisuća noćenja. Domaći nautičari pak sa 20,1 tisuća dolazaka i 23,5 tisuća noćenja upisuju poraste od 32 i 34 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙