FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UNDP ZAPADNI BALKAN VIDI KAO JEDINSTVENO ENERGETSKO TRŽIŠTE

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - UN-ov program za razvoj zemljezapadnog Balkana, unatoč raspadu bivše Jugoslavije, vidi kaojedinstveno energetsko tržište i nalazi u stanju njihovog energetskogsektora velike sličnosti, primjećuje se članku agencije Inter PressService o studiji UNDP-a o stanju energetskog tržišta Srbije.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - UN-ov program za razvoj zemlje zapadnog Balkana, unatoč raspadu bivše Jugoslavije, vidi kao jedinstveno energetsko tržište i nalazi u stanju njihovog energetskog sektora velike sličnosti, primjećuje se članku agencije Inter Press Service o studiji UNDP-a o stanju energetskog tržišta Srbije.

UN-ov program za razvoj (UNDP) zapadni Balkan (Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru i Makedoniju) unatoč dezintegraciji bivše Jugoslavije smatra jedinstvenim energetskim tržištem, objašnjava za agenciju Inter Press Service Aleksandar Kovačević, stručnjak UNDP-a za energetiku.

Zemlje zapadnog Balkana uglavnom dijele slične probleme u energetici, objašnjava Kovačević agenciji, i mnoge su u tom sektoru ostale nerazvijene uslijed događaja devedesetih godina. Do sada u tim zemljama nisu provedene studije poput ove u Srbiji no preliminarna istraživanja pokazala su da je stanje u Bosni i Hercegovini slično kao i u Srbiji, objašnjava se u članku i nastavlja: "Hrvatska je otišla korak dalje i razvila je strategiju za energetski sektor koja bi trebala biti ostvarena do trenutka kada bi trebala biti spremna za ulazak u Europsku uniju 2007. godine".

Studiju o stanju energetskog sektora u Srbiji pripremilo je 60 stranih i lokalnih stručnjaka, a uključivala je i anketu provedenu među 3500 građana, navodi agencija i prenosi ocjenu voditelja istraživačkog tima Srećka Mihajlovića koji kaže kako su došli do "dramatičnog zaključka kako ni narod ni političari nisu svjesni koliko je energija važna".

Zamjenik regionalnog predstavnika UN-ovog programa za razvoj Rastislav Vrbenski za agenciju je ocijenio kako je "Srbija zemlja koja se bori za svoj gospodarski razvoj, no korištenje energetskih resursa i nedostatak bilo kakve strategije je sprječava da u tome bude učinkovita".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙