FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELO 48. ZASJEDANJE GLAVNE KONFERENCIJE IAEA

BEČ, 20. rujna 2004. (Hina) - U Beču je u ponedjeljak počelo 48.zasjedanje glavne konferencije Međunarodne agencije za atomskuenergiju IAEA, na kojoj sudjeluju izaslanstva iz više od 130 zemalja,među njima i hrvatsko, koje vodi pomoćnik ministra gospodarstva zaenergetiku Željko Tomšić.
BEČ, 20. rujna 2004. (Hina) - U Beču je u ponedjeljak počelo 48. zasjedanje glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA, na kojoj sudjeluju izaslanstva iz više od 130 zemalja, među njima i hrvatsko, koje vodi pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku Željko Tomšić.

U poruci glavni tajnik UN-a Kofi Annan naglasio je važnost primjene atomske energije u miroljubive svrhe kao doprinos miru i razvitku. Pozdravlja sve aktivnosti koje provodi Međunarodna agencija za atomsku energiju.

"Nuklearna sigurnost i zaštita te suzbijanje nuklearnog terorizma glavna je zadaća na čemu moramo zajednički učinkovitije raditi", naglasio je podnoseći izvješće o jednogodišnjem radu IAEA njezin glavni direktor Mohamed ElBaradei.

Pozvao je države na pridržavanje i provedbu obveza iz rezolucije UN-a kao i Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NTP). Također je kazao da je u interesu i Irana i međunarodne zajednice da u potpunosti ispuni sve obveze iz Rezolucije o iranskom nuklearnom programu koju je Vijeće guvernera IAEA prihvatilo u subotu u Beču.

Američki ministar energetike Abraham Spencer u govoru je naglasio "da teroristi ne prezaju ni pred čim od Balija, Madrida do nedavnog ubijanja nedužne djece u Rusiji". Stoga je, kako je rekao, prijeko potrebno ojačati međunarodnu suradnju u nadzoru visokorizičnih nuklearnih i drugih radioaktivnih materijala da ne bi dospjeli u ruke teroristima, kao i provesti zaključke konferencije Inicijative partnera o smanjenju globalne prijetnje koja je završena u nedjelju u Beču.

Očekuje da će Iran na isti način kao i Libija potpuno otvoriti nuklearni program međunarodnoj zajednici.

Izaslanstvo RH na zasjedanju glavne konferencije IAEA vodi pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku Željko Tomšić koji je izjavio da Hrvatska ima izuzetnu suradnju s IAEA, posebice na području tehničke suradnje i kao zemlja partner i kao pomoć trećim državama. U sklopu širenja te suradnje dogovaraju se daljnje aktivnosti na suzbijanju nedopuštenog prometa nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom na području RH, rekao je Tomšić zaključivši: "To je sada jedna od prioritetnih zadaća IAEA i međunarodne zajednice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙