FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KAKO JE HEP POSTAO VLASNIK DIJELA HE ORLOVAC

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Tridesetak brana, pumpnih stanica,mostova, kanala i drugih objekata izgrađenih početkom 70-ih kao diozajedničkog projekta SRRBiH i SRH upisano je prije sedam godina uzemljišne knjige općina Tomislavgrad i Livno kao vlasništvo Hrvatskeelektoprivrede Zagreb, izjavljuje za "Oslobođenje" zastupnik HSS ufederalnom parlamentu Bosne i Hercegovine Ante Čolak.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Tridesetak brana, pumpnih stanica, mostova, kanala i drugih objekata izgrađenih početkom 70-ih kao dio zajedničkog projekta SRRBiH i SRH upisano je prije sedam godina u zemljišne knjige općina Tomislavgrad i Livno kao vlasništvo Hrvatske elektoprivrede Zagreb, izjavljuje za "Oslobođenje" zastupnik HSS u federalnom parlamentu Bosne i Hercegovine Ante Čolak.

Pljačka državne imovine BiH pripremljena je početkom svibnja 1996. godine, samo dan prije nominalnog gašenja hrvatske paradržavne tvorevine kada je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša HR "Herceg-Bosne" izdalo HEP-u rješenje o upotrebi i dogradnji objekata izgrađenih na području BiH, tumači sarajevski list.

Godinu dana kasnije spomenuto je rješenje poslužilo nasljednicima Bobanove paradržave kao pravna osnova za nezakoniti i nemoralni čin upisa vrijednih hidroenergetskih objekata u vlasništvo HEP-a, nastavlja "Oslobođenje".

Federalni ministri prostornog uređenja i energetike Ramiz Mehmedagić i Izet Zigić rekli su za "Oslobođenje" da je već i samo rješenje HR Herceg-Bosna o davanju na upotrebu hidroenergetskih objekata HEP-u nezakoniti čin budući da je problem raspolaganja gornjim horizontima HE Orlovac stvar međudržavnog ugovora o imovinskim odnosima BiH i Hrvatske.

Tim je potezom narod s područja Livna i Tomislavgrada po drugi put izigran, naglašava Ante Čolak, podsjećajući da je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih zbog potapanja Buškog jezera iz dviju općina iseljeno 20 tisuća Hrvata da bi im nakon toga vlasti Herceg-Bosne oduzele i ono što im je pripalo nakon raspada SFRJ, prenosi list Čolakove riječi.

Činjenicu da je BiH oduzeto ogromno bogatstvo potvrđuje i podatak da 40 posto energije proizvedene u RH nastaje kao rezultat djelovanja voda Buškog jezera, navodi list, prenoseći Čolakovu napomenu da je "potencijal ovog hidroenergetskog sustava za 60 megavata veći od ukupnog potencijala NE Krško".

"Komunistički dužnosnici iz Hercegovine, ektrane Krško", tvrdi Čolak koji se od 2002. godine bori za ispravljenje nepravde prema stanovnicima dviju općina, prenosi list.

"Tako je HEP voljom čelnika HDZ-a postao vlasnikom i upravljačem hidroenergetskog kompleksa u BiH", zaključuje list, dodajući da je HEP u proteklih osam godina koliko raspolaže Buškim jezerom rijetko uplaćivao općinama Tomislavgrad i Livno zakonsku nadoknadu za potopljeno zemljište, "a kada je to i činio, novac je bio simboličan, nekoliko stotina tisuća maraka godišnje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙