FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ceh ribara: povećanje proizvodnje i potrošnje ribe neznatno

RAB, 24. rujna 2004. (Hina) - Iako su od prihvaćanja VladinaNacionalnog programa proizvodnje i potrošnje ribe prošle tri godine,količine ribe i školjaka iz uzgoja neznatno su povećane, osim u uzgojutuna, ocijenili su danas na susretu ribara Hrvatske obrtničke komore uRabu članovi Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo.
RAB, 24. rujna 2004. (Hina) - Iako su od prihvaćanja Vladina Nacionalnog programa proizvodnje i potrošnje ribe prošle tri godine, količine ribe i školjaka iz uzgoja neznatno su povećane, osim u uzgoju tuna, ocijenili su danas na susretu ribara Hrvatske obrtničke komore u Rabu članovi Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo.

U okviru Vladina Programa utvrđeni su projekti obnove ribarske flote, izgradnja ribarskih luka i projekt marikulture, kojim se predviđa da se do 2007. proizvede 35.000 tona ribe i školjaka iz uzgoja na godinu, a stvarna proizvodnja danas nije veća od 10.300 tona, ističu u Cehu.

Uzgajivači smatraju da za provedbu projekta nema točno određenih prostora za razvoj marikulture te da je otežano dobivanje lokacijskih dozvola i koncesija.

Na skupu je istaknuto da je odluka o proglašenju Malostonskog zaljeva strogim i posebnim rezervatom loša te da ugrožava uzgajivače u tom području. U raspravi se isticalo da se domaći ribari na europskom tržištu neće moći natjecati s talijanskim ribarima, koji rade u boljim uvjetima i učinkovitijom opremom, a talijanska državna uprava podupire ih na razne načine.

Ribari su zatražili da se hitno ukine tzv. dopunski ribolov kako bi se zaštitili profesionalni ribari. Po njihovim riječima to je nelojalna konkurencija odnosno to su ribari koji odjavljuju obrte te istim ribarskim profesionalnim alatima nastavljaju ribolov kao dopunsku djelatnost.

Na susretu ribara predstavljen je znanstveno-istraživački projekt splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo "Demmon" o podmorskim bogatstvima istočnog dijela Jadrana, domaćoj ribarskoj floti i ulovu. Utvrđeno je da najvažnije gospodarske vrste riba, primjerice oslić, nisu ugrožene. Škamp je jedna od vrsta čije se brojčano stanje ne poboljšava i među ugroženijima je. Također je istaknuto da je smisao zabrane nekih ribarskih alata u hrvatskom moru upitan, jer će Talijani u dijelu hrvatskog mora moći loviti mnogo učinkovitijom opremom koju odobrava i EU.

Susret ribara Hrvatske obrtničke komore završava sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙