FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKAT RIBARA NAJAVLJUJE "VRUĆU JESEN"

UMAG, 28. kolovoza 2004. (Hina) - Ako država ne povuče poteze kojimaće umanjiti ogorčenost hrvatskih ribara, može očekivati poprilično"vruću jesen", najavio je predsjednik Sindikata ribara HrvatskeLuciano Bose u subotu na konferenciji za novinare.
UMAG, 28. kolovoza 2004. (Hina) - Ako država ne povuče poteze kojima će umanjiti ogorčenost hrvatskih ribara, može očekivati poprilično "vruću jesen", najavio je predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Luciano Bose u subotu na konferenciji za novinare.

Po njegovoj ocjeni, hrvatsko ribarstvo je u kolapsu i - ako mu država ne pomogne - neće se moći oduprijeti tržišnoj utakmici kada Hrvatska uđe u Europsku uniju (EU).

Bose je zatražio da Vlada cijenu litre "plavog dizela" vrati na "donekle izdržive tri kune" umjesto sadašnje cijene od 3,41 kunu.

Sindikat također traži da Vlada što prije proglasi ribolovno-ekološku zonu u Jadranu, a ističe kako u međuvremenu svim ribarima, pa tako i hrvatskim, treba zabraniti koćarenje i školjkarenje kako bi se spriječila "totalna devastacija Jadrana".

Te je zahtjeve podupro predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst, čiji je član Sindikat ribara.

Kunst je optužio vlast da vodi poslušničku politiku prema EU-u i Sloveniji, a Vlada "nema petlje poduzeti efikasne mjere za zaštitu vlastitoga gospodarstva" pa ne začuđuje što se odrekla ribolovno-ekološke zone.

Vlada ne poduzima ni mjere kako bi spriječila slovenske ribare da "uz pomoć slovenske policije kradu ribu iz hrvatskog dijela Jadrana", a u slučaju cirkusantskih ispada Jožka Jorasa taktizira i podilazi Sloveniji.

Radi poboljšanja socijalnog položaja hrvatskoga radništva, URSH zahtijeva da se poveća neoporezivi osnovni odbitak poreznih obveznika s 1500 na 1750 kuna na mjesec, zatim da se smanji donja stopa poreza na dohodak s 15 na pet posto, te da se poveća najniža plaća i najniža osnovica za plaćanje doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na razinu od 0,5 posto od prosječne plaće umjesto sadašnjih 0,35 posto.

URSH će predložiti ostalim sindikatima osnutak kriznog stožera u kojem bi bile stručne i kompetentne osobe radi suprotstavljanja svim odlukama i zakonima Vlade, Sabora i poslodavaca koji su na štetu radnika i njihovih prava, najavio je Kunst.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙