FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat ribara o ekološko-ribolovnom pojasu

SPLIT, 21. rujna 2004. (Hina) - Odluka o proglašenju zaštićenogekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), čija provedba stupa na snagu 3.listopada, "predstavlja najobičniju političku podvalu, koja ćenanijeti veliku štetu hrvatskim ribarima", izjavio je danas u Splitunovinarima predsjednik Sindikata ribara Petar Baranović.
SPLIT, 21. rujna 2004. (Hina) - Odluka o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), čija provedba stupa na snagu 3. listopada, "predstavlja najobičniju političku podvalu, koja će nanijeti veliku štetu hrvatskim ribarima", izjavio je danas u Splitu novinarima predsjednik Sindikata ribara Petar Baranović.

Ustvrdio je kako se od 3. listopada ništa novo neće dogoditi, "osim što će se", kako je rekao, "produljiti agonija naših ribara, koji su dovedeni do prosjačkog štapa". Neki su, upozorio je, zbog toga već odjavili obrt.

Odluka o proglašenju ZERP-a državama članicama Europske unije, posebice Italiji i Sloveniji, samo pogoduje u nesmetanom eksploatiranju jadranskog podmorja, jer ih se ničim ne obvezuje na prestanak iskorištavanja ribljeg bogatstva u hrvatskom dijelu Jadrana, naglasio je Baranović, unatoč upozorenju znanstvenika da je prekomjerno izlovljavanje dovelo do alarmantnog stanja u jadranskom podmorju.

"U Hrvatskoj postoji oko 2500 ribara, koji plove na nesigurnim i isluženim brodovima", upozorio je Baranović, dodajući kako, iako Vlada tvrdi da je ribarstvo jedna od najvažnijih okosnica hrvatskog gospodarstva, ne čini ništa da to i dokaže, posebno kada je u pitanju neispunjavanje obećanja o sniženju cijena plavog dizela.

Potreban je stoga, poručio je, potpuni zaokret u odnosu državnog vrha prema ribarima i ribarstvu uopće, a što se tiče sufinanciranja gradnje nove ribarske flote, smatra kako taj program ne smije biti dostupan samo velikim i bogatim ribarskim poduzećima.

Baranović kaže kako ribarima nije cilj baviti se politikom i destabilizacijom Vlade, ali smatra kako je najnoviji izgred u Savudrijskoj vali dokaz da naša diplomacija nije na razini zadatka, jer "mlakim ponašanjem pogoduje slovenskim ribarima, koji nam time žele dati do znanja da se dobro može živjeti na tuđi, u ovom slučaju, naš račun".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙