FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 23. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 23. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske ocijenilo je u četvrtak kako je incident, kojeg je uz granični prijelaz Plovanija u Istri na hrvatskom teritoriju izazvala skupina od dvanaest slovenskih državljana pokušavajući nelegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu, "neprimjeren i neodgovoran i u mnogočemu prelazi okvire predizborne kampanje u susjednoj državi". Ministarstvo je, u priopćenju objavljenom u Zagrebu, ponovilo mišljenje Vlade Republike Hrvatske od prošlog tjedna "da se Europsku uniju ne smije i ne može koristiti u cilju pritisaka na Hrvatsku i u tom pogledu kao neprimjerenu politizaciju, bez presedana u praksi Europske unije, ocjenjuje izjavu slovenske strane o otkazivanju potpore pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom". "Republika Hrvatska nije do sada i neće niti ubuduće davati povoda za eskalaciju napetosti u odnosima s Republikom Slovenijom unatoč jučerašnjoj smišljenoj povredi hrvatske granice od strane dvanaest slovenskih državljana među kojima su bila i dvojica zastupnika Državnog zbora, slovenskog parlamenta", navodi Ministarstvo.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je u četvrtak da je incident na hrvatsko - slovenskoj granici još jedan dokaz da se nijedan otvoren problem između država ne može riješiti silom, niti nametanjem sile. "Treba sjesti za stol i dogovoriti se, a ako se to ne može, traži se arbitraža, rekao je predsjednik Mesić prilikom posjeta gradilištu naselja Hoto Vile u Svetoj Nedjelji pokraj Samobora. Dodao je kako nametanje rješenja silom, posebno ako u tome sudjeluju političari, ne može dovesti do pozitivnog rezultata. Upitan kako će se ovaj događaj odraziti na suradnju dviju država, Mesić je odgovorio da je ta suradnja sada dobra i da će takva biti i ubuduće. "Ovo je otvoreno pitanje koje se može riješiti pregovorima", naglasio je Mesić te podsjetio da je Badinterova komisija utvrdila da granice bivših jugoslavenskih republika postaju granice novih država na kopnu.

ZAGREB

Europska komisija je izrazila u četvrtak zabrinutost zbog incidenta na hrvatsko-slovenskoj granici kada je hrvatska policija privela skupinu slovenskih državljana, koji su nelegalno ušli na hrvatski državni teritorij. "Sve što mogu reći jest da smo zabrinuti zbog izviješća o incidentu na hrvatsko-slovenskoj granici", rekla je za Hinu glasnogovornica povjerenika za vanjske poslove Europske komisije Emma Udwin. "Očekujemo da će hrvatske vlasti provesti istragu i s nestrpljenjem očekujemo rezultate te istrage", rekla je Udwin, dodavši da će o tome moći više reći kada dozna sve pojedinosti događaja.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je danas odgovor predsjedniku Državnog zbora Republike Slovenije Francu Horvatu u kojem se u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora pridružuje najoštrijoj osudi jučerašnjeg incidenta slovenskih državljana na hrvatskom državnom teritoriju kod graničnog prijelaza Plovanija. U pismu se Vladimir Šeks u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora pridružuje najoštrijoj osudi incidenta, te podsjeća kako su se nadležna tijela Republike Hrvatske u nekoliko recentnih slučajeva kršenja hrvatskih carinskih i policijskih propisa od strane slovenskih državljana suzdržali od poduzimanja legalnih i legitimnih mjera, vjerujući da će nadležni organi Republike Slovenije učiniti napore kako se slični slučajevi više ne bi ponavljali. U pismu se navodi kako jučerašnji ilegalni ulazak skupine slovenskih građana na teritorij Republike Hrvatske, zatim pokušaj njihovog ilegalnog izlaska uz odbijanje da se legitimiraju i pružanje otpora hrvatskoj policiji u obavljanju njezine nadležnosti predstavlja ozbiljan incident. Predsjednik Hrvatskog sabora naglašava kako je hrvatska policija isključivo obavljala svoju dužnost postupajući u skladu sa svojim ovlaštenjima nakon što su slovenski državljani na teritoriju Republike Hrvatske evidentno kršili važeće carinske i policijske propise.

LJUBLJANA

Slovenska vlada od srijede je, nakon što je prosvjedovala hrvatskim nadležnim tijelima zbog privođenja svojih državljana, uputila niz prosvjeda protiv Hrvatske europskim institucijama - od Europske komisije do Vijeća Europe, a slovenski premijer Anton Rop u četvrtak je izjavio da Ljubljana, nakon jučerašnjeg incidenta na granici, više ne može podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. "Nedopustivi incidenti poput onoga u srijedu na slovensko-hrvatskoj granici znače da Slovenija do daljnjega ne može više podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je za slovenski radio premijer Anton Rop. U srijedu je predsjednik slovenskog parlamenta Feri Horvat poslao prosvjedno pismo hrvatskome kolegi po dužnosti Vladimiru Šeksu, a slovenski premijer Anton Rop u srijedu je u izjavi za javnost ocijenio da je to "nedopustiv incident koji Hrvatsku udaljava od Europske unije" te je o incidentu razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

LJUBLJANA

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) i sudionik jučerašnjeg incidenta na graničnom prijelazu Plovanija Janez Podobnik u četvrtak je optužio šefa slovenske diplomacije Ivu Vajgla da je izjavom kojom je incident svrstao u kontekst skorašnjih parlamentarnih izbora u Sloveniji zapravo, kako se kaže, "na krajnje uvredljiv način ponovio izjave hrvatskih političara i medija". Kako je u priopćenju za javnost u četvrtak navela Podobnikova stranka, s tom je izjavom Vajgl "uvrijedio slovenske zastupnike koji su bili uhićeni na slovenskom teritoriju i SLS-ova kandidata na izborima Jožka Jorasa". Slovenska pučka stranka navodi da je normalno da u okviru predizbornih aktivnosti njeni članovi putuju po cijelom teritoriju Slovenije.

BRUXELLES

Povjerenik Europske komisije za proširenje EU u četvrtak je izjavio da su Europska unija i Turska razriješile nesporazum u vezi s reformom kaznenoga zakonika i dao naslutiti da će Turska dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju. Europska komisija 6. će listopada objaviti izvještaj o turskom napretku, a u njemu će biti i preporuke o tome je li Turska spremna za dugo odgađane pregovore o pridruživanju. Čelnici EU-a konačnu će ocjenu o tome donijeti u prosincu. "Danas sam primio uvjeravanja... koja će mi omogućiti da donesem vrlo jasnu preporuku (o početku pregovora)", rekao je Verheugen na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom.

ANKARA

Članovi turskog parlamenta sastat će se u nedjelju na izvanrednoj sjednici tijekom koje će raspravljati o reformi kaznenog zakona, što je neophodno potrebno riješiti prije početka pregovora o primanju Turske u EU, rekao je u četvrtak za agenciju Anatoliju u Bruxellesu ministar za vjerska pitanja Mehmet Aydin. Ta je informacija objavljena nakon današnjeg sastanka u Bruxellesu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i europskog povjerenika za proširenje Guentera Verheugena.

BERLIN

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) zatražit će u četvrtak pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda zatražiti stalno mjesto za Njemačku u Vijeću sigurnosti UN-a, najavljuju njemački mediji. On će istovremeno podržati reformu UN-a koju je predložio glavni tajnik Kofi Annan. Njemačka je u utorak zajedno s Brazilom, Indijom i Japanom, koje također žele stalo mjesto u Vijeću sigurnosti, sklopila pakt o međusobnoj podršci na tom putu. Njemački kancelar Gerhard Schroeder je u razgovoru za "Frankfurter Allgemeine Zeitung" potvrdio da je cilj Njemačke "stalno mjesto u Vijeću sigurnosti". Kancelar je također izjavio da se ne bi usprotivio zajedničkom mjestu Europske unije u Vijeću sigurnosti, ali da je ta ideja iluzorna zbog stajališta Francuske i Velike Britanije koje već raspolažu stalnim mjestom.

BAGDAD/MOSUL

Bomba koja je u četvrtak eksplodirala ispod minibusa južno od Bagdada ubila je najmanje tri osobe i ranila deset, objavili su liječnici. Incident se dogodio u mjestu Iskanderiji, 30 kilometara južno od Bagdada, a očevici tvrde da je bomba vjerojatno bila namijenjena američkom vojnom konvoju koji je tuda prolazio. Pobunjenici u Haswi, također južno od Bagdada, pucali su na policijsko vozilo i ubili dvojicu policajaca, objavila je mjesna policija. Područje južno od iračkoga glavnog grada, osobito uz ceste prema šiitskim svetim gradovima Najafu i Karbali, česta su meta napada i otmica.

BEJRUT

Pripadnici Hezbollaha ocijenili su u četvrtak neprihvatljivim potez iračkog premijera Iyada Allawija koji se u zgradi UN-a rukovao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom, dodajući kako je on na taj način osramotio Irak i uvrijedio Arape i muslimane. U skladu s abecednim redom predviđeno je da irački premijer tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a sjedi pokraj izraelskog ministra vanjskih poslova Silvana Shaloma. Dvojica političara tom su se prilikom rukovala. "To je znak jednog od najopasnijih ciljeva američkog rata u Iraku - iznenada pomaknuti Irak s njegova mjesta, a ono je među arapskim i muslimanskim svijetom i smjestiti ga u američko-cionistički politički kozmos", kaže se u priopćenju Hezbollaha.

SARAJEVO

Konzorcij kojega čini sedam tvrtki iz Hrvatske i dvanaest iz Bosne i Hercegovine dobio je posao izrade plansko-studijske dokumentacije koja će poslužiti kao osnova gradnje auto-ceste na bosanskohercgovačkom dijelu europskog koridora V c, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu ministar komunikacija i transporta BiH Branko Dokić. Desetočlano povjerenstvo ocijenilo je šest ponuda za izradu projektne dokumentacije dijela auto-ceste Budimpešta-Ploče koja bi kroz BiH trebala prolaziti u dužini od 330 kilometara i zaključilo kako su najkvalitetnije one što su ih dale devetnaest udruženih tvrtki iz BiH i Hrvatske te dvije talijanske tvrtke. Tvrtke iz Hrvatske okupljene su oko zagrebačkog Instituta građevinarstva (IGH) a tu su i Inženjersko projektni zavod (IPZ) iz Zagreba, Rijekaprojekt iz Rijeke, osječki Zavod za prostorno planiranje te zagrebački Oikon, Dalekovodi i Brodarski institut.

ZAGREB

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Međunarodna koordinacija nevladinih organizacija Igmanska inicijativa organiziraju u subotu i nedjelju konferenciju na temu "Budućnost jugoistočne Europe; BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i perspektiva EU integracija", čija su tema eurointegracijski proces i standardi potrebni za ulazak u EU. "Standardi koji vladaju u EU i koji su preduvjet za članstvo bit će kvalitetan skok kako za Hrvatsku tako u za zemlje regije", rekao je Zoran Pusić iz GOLJP-a koji je konferenciju najavio zajedno sa šefom misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj Peterom Semnebyjem, koji će biti jedan od govornika na konferenciji. "Hrvatska je poduzela konkretan korak prema članstvu i to je jak signal drugim zemljama u regiji da njihova budućnost leži u Europi", kazao je Semneby. Kako je dodao, ovo je "velika prilika za Hrvatsku, ali joj donosi i odgovornost da podijeli svoja iskustva s ostalim zemljama u regiji i da im pomaže u njihovim eurointegracijskim naporima".

BEOGRAD

MUP Srbije dobio je informacije o tome da se priprema atentat na Rasima Ljajića, ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i predsjednika Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom, potvrdio je sam ministar Ljajić za dnevnik "Blic" od četvrtka, dodajući da ga je na to upozorio ministar policije Dragan Jočić. "MUP je na dan lokalnih izbora u Srbiji 19. rujna dobio informacije da su određene skupine spremne pojedincima platiti velik novac za Ljajićevu likvidaciju", kazao je izvor "Blica" u MUP-u Srbije, naglasivši da je ministru Ljajiću nakon toga pojačano osiguranje.

PARIZ

Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin rekao je u četvrtak u intervjuu za Wall Street Journal da "ne sumnja" u "dobru vjeru" turske vlade ali se upitao o njezinoj sposobnosti da "prilagodi tursko društvo europskim vrijednostima ljudskih prava". "Problem se ne odnosi na obveze koje je preuzela turska vlada već na stav turskog društva. Ne sumnjamo u dobru vjeru turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana nego u to u kolikoj će mjeri sadašnja i buduća vlada moći prilagoditi tursko društvo europskim vrijednostima ljudskih prava", kazao je premijer.

SARAJEVO

Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju do kraja 2005. godine nabaviti svu opremu koja im je potrebna za preuzimanje kontrole zračnog prostora nad tom zemljom, izjavio je u četvrtak u Sarajevu ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić. On je novinarima rekao kako su u tijeku pregovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čiji je cilj osigurati sredstva potrebna za kupnju radarske i ostale opreme koja će bosanskohercegovačkim kontrolorima leta omogućiti preuzimanje nadzora nad tzv. srednjim nebom. Taj dio zračnog prostora iznad BiH trenutačno nadziru kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu dobivajući za tu uslugu i određeni postotak od preleta svakog zrakoplova iznad BiH.

SARAJEVO

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u četvrtak kako su vlasti tog entiteta sada spremne ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice za punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te da će to uskoro i dokazati. "Vrijeme će pokazati kako je Republika Srpska spremna ispuniti svoje obveze", izjavio je Čavić pred novinarima u Sarajevu nakon sastanka što ga je imao s visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom. Na ovom sastanku bio je i Darko Matijašević, koji je prije nepuna dva tjedna imenovan novim ministrom unutarnjih poslova RS, a na tu poziciju došao je s dužnosti vojnog atašea pri misiji BiH u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Čavić je kazao kako je uvjeren da je Matijašević u potpunosti sposoban "riješiti pitanje suradnje sa ICTY".

ASTANA

Stranke koje podupiru kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva zadržale su vodstvo nakon prvog kruga izbora za donji dom kazahstanskog parlamenta, objavilo je u četvrtak središnje izborno povjerenstvo. Oporba tvrdi da su vlasti ukrale pobjedu te su obećale masovne prosvjede diljem cijele zemlje uoči 3. listopada i drugog kruga izbora. Nazarbajevljeva stranka Otan (Domovina) osvojila je 33 od ukupno 77 mjesta u parlamentu na izborima u nedjelju, izjavila je šefica povjerenstva Zagipa Balijeva. Stranka Aist (Roda), koja podržava predsjednika, osvojila je deset mjesta dok je stranka Asar (Svi zajedno), na čijem je čelu Nazarbajevljeva kćer Dariga, osvojila tri mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙