FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 9. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 9. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MELBOURNE

Šest je osoba poginulo, a najmanje 80 je lakše ili teže ozlijeđeno u eksploziji automobila bombe koja je odjeknula u četvrtak ujutro ispred zgrade australskog veleposlanstva u Džakarti, izjavio je australski premijer John Howard.

Nitko od osoblja veleposlanstva nije poginuo niti je teže ozlijeđen, kazao je premijer na konferenciji za novinare dodavši kako je na mjesto nesreće odmah uputio ministra vanjskih poslova Alexandera Downera.

"Riječ je očito o terorističkom činu. Eksplozija se dogodila ispred zgrade australskog veleposlanstva iz čega zaključujemo da je izravan cilj napada bila Australija", rekao je Downer novinarima.

JERUZALEM

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom u četvrtak je na izraelskom radio ponovio prijetnju o uklanjanju palestinskog predsjednika Jasera Arafata.

"Među nama nema mjesta za Arafata, i doći će vrijeme kad ćemo ga ukloniti...a taj je dan bliže nego ikad", izjavio je Shalom.

Shalomova izjava druga je ovotjedna prijetnja Arafatu koju je izrekao neki visoki izraelski dužnosnik. U ponedjeljak je ministar obrane Shaul Mofaz rekao da je još uvijek na snazi odluka užeg izraelskog kabineta o protjerivanju Arafata, ali je ta odluka odgođena da ne bi došlo do komplikacija pri planiranom povlačenju iz Gaze.

GAZA

Teški sukobi izbili su u sjevernom dijelu pojasa Gaze u četvrtak, nakon što su izraelski tenkovi ušli u rubne dijelove izbjegličkog kampa Jabalya, u potrazi za militantima koji raketiraju Izrael.

Glasne eksplozije odjekuju područjem, a stanovnici su ustvrdili da je helikopter koji je nadletao iznad naselja ispalio granatu na skupinu naoružanih Palestinaca. Trojica militanata u tom su udaru ozlijeđena, a među njima i jedan teško, prenose agencije.

U Jabalyi, najvećem izbjegličkom kampu u pojasu Gaze i Zapadnoj obali, koji je označen kao leglo militanata, živi oko 100 tisuća Palestinaca.

Izraelski napad, najveći u sjevernom dijelu Gaze posljednjih nekoliko mjeseci, uslijedio je tjedan nakon što su hamasovi bombaši samoubojice ubili 16 Izraelaca u autobusima u Beershebi.

BAGDAD

Američka vojska u četvrtak je pokrenula akciju kako bi istjerala pobunjenike iz gradića Tal Afara na sjeveru Iraka, a liječnici su rekli da je u žestokim sukobima poginulo 17, a ranjena je 51 osoba.

"Multinacionalne snage i iračke sigurnosne snage započele su operacije za vraćanje Tal Afara pod nadzor legitimne iračke vlade", kaže se u priopćenju američkih snaga.

"Operacija je pokrenuta nakon uzastopnih napada brojnih terorističkih čimbenika na međunarodne i iračke snage, zbog kojih su lokalne sigurnosne snage posljednjih tjedana bile primorane na povlačenje", kaže se u priopćenju.

Iz bolnice u Tal Afaru priopćeno je kako se teške borbe nastavljaju, zbog čega se očekuje porast broja žrtava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙