FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 22. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 22. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji sudjeluje na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, imao je niz bilateralnih susreta na rubu Opće skupštine na kojima je bilo govora o potpori Hrvatskoj za ulazak u EU i njezinom nastojanju da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti u razdoblju 2008-2009.

"Uglavnom se radilo o potpori Hrvatskoj u pregovorima s Europskom unijom, ali sam uvijek tražio i potporu za našu namjeru da budemo nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a 2008-2009," rekao je Sanader u utorak hrvatskim novinarima. On se jučer susreo s povjerenikom Europske komisije Chrisom Pattenom koji radi dokument o predpristupnoj strategiji za Hrvatsku. Sanader je naveo kako taj dokument treba biti dovršen u prvoj polovici listopada te kako mu je Patten kazao da sve ide po planu i da oko toga ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Hrvatski premijer susreo se i s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom, švedskim premijerom Goeranom Perssonom i glavnim tajnikom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Janom Kubišem s kojim je razgovarao o kandidaturi Hrvatske za predsjedanje OESS-om 2007. Na ručku koji je priredio glavni tajnik UN-a Kofi Annan razgovarao je s nizom čelnika Afrike i Južne Amerike. Sanader se susreo i s podtajnikom UN-a za politička pitanja Kieranom Prendergastom, njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom, francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom i litvanskim predsjednikom Valdasom Adamkusom.

NEW YORK

Američki predsjednik George W. Bush zatražio je u utorak u Ujedinjenim narodima okupljanje zemalja u borbi protiv terorizma i zauzeo se za širenje demokracije posebice na Bliskom istoku kao načinu borbe protiv mržnje i nasilja. Obraćajući se Općoj skupštini UN-a na početku opće rasprave Bush je naglasio kako Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi dijele predanost vladavini zakona, demokraciji i ljudskim pravima nasuprot kojih stoji terorizam, tiranija i nasilje.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan se također zauzeo za vladavinu prava u svijetu, ali i naglasio kako se i oni koji se pozivaju na njega trebaju i sami podvrgnuti međunarodnom pravu. Annan je rekao da je međunarodna zajednica uspostavila impresivan broj normi i zakona, ali da se oni prečesto primjenjuju selektivno i proizvoljno. On je je istaknuo kako međunarodni zakoni, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a nude najbolji temelj za rješavanje dugotrajnih kriza na Bliskom istoku u Iraku i diljem svijeta.

NEW YORK

Španjolski premijer Jose Luis Zapatero pozvao je u utorak, u sklopu prvog posjeta Ujedinjenim narodima, na osnivanje Saveza civilizacija koji bi ujedinio Zapad i muslimanski svijet.

Zapatero, koji Španjolsku pokušava predstaviti kao most između Europe i muslimanske sjeverne Afrike, upozorio je da svijetu prijeti sukob civilizacija zbog siromaštva, otuđenosti i radikalizacije na Bliskom istoku.

"Taj savez imao bi za temeljni cilj jačanje političkih, kulturnih i obrazovnih veza između onih koji predstavljaju tzv. zapadni svijet i u ovome povijesnom trenutku područje arapskih i muslimanskih zemalja", rekao je Zapatero novinarima prije obraćanja Općoj skupštini UN-a. Najavio je da će od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana zatražiti da osnuje radnu skupinu koja bi razmotrila njegov prijedlog, koji podsjeća na inicijativu iranskog predsjednika Mohamada Hatamija o dijalogu civilizacija.

DUBAI

Militantna skupina Abua Musaba al-Zarqawija objavila je u utorak da je pogubila drugog američkog taoca, otetog u četvrtak u Bagdadu, javlja al-Jazeera.

Vijest o ubojstvu drugog taoca, 48-godišnjeg Jacka Hensleya, skupina je objavila na jednoj islamističkoj web-stranici. Skupina, Tawhid wal Jihad, najavila je da će uskoro objaviti i video snimku njegova pogubljenja. Militantna islamska skupina pogubila je u ponedjeljak Eugena Armstronga.

BRUXELLES

Belgijski premijer Guy Verhofstadt lakše je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak navečer, objavila je policija, a njegov glasnogovornik rekao je kako se premijer već danas planira vratiti na posao.

Prema izjavama policajaca i očevidaca, nesreća je bila spektakularna jer se automobil u kojem su bili premijer i njegov vozač, nakon sletanja s ceste kod mjesta Blaarmeesena, nekoliko puta prevrnuo. Policija u Gentu objavila je da je premijer zadobio samo nekoliko modrica i nije izgubio svijest. Njegov vozač također je prošao s lakšim ozljedama.

RIM

Italija je u utorak objavila da je spriječila teroristički napad na talijansko veleposlanstvo u Libanonu koji je bio u poodmakloj fazi priprema.

Ministar obrane Antonio Martino odao je priznanje talijanskoj vojno-obavještajnoj službi SISMI na "briljantnoj operaciji u Libanonu". Zahvalio je također libanonskim i sirijskim snagama sigurnosti na suradnji. Pojedinosti o operaciji nisu poznate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙