FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 5. rujna 2004.(Hina) -
ZAGREB, 5. rujna 2004.(Hina) -

ORAŠJE

U oraškoj kino dvorani prikazivanjem filma "Duga mračna noć", hrvatskog redatelja Antuna Vrdoljaka započeli su deveti po redu "Dani hrvatskog filma". Organizator prikazivanja filmova je Hrvatska matica iseljenika Zagreb, Filmsko-kazališna udruga Lipa iz Orašja i Centra za kulturu Orašje. Manifestacija traje sedam dana i za to vrijeme će biti prikazano šest filmova s netom završene Pule, te film "Savršeni krug" bosansko-hercegovačkog redatelja Ademira Kenovića. Večeras se prikazuje film "Sto minuta slave redatelja Dalibora Matanića, dok se u ponedjeljak prikazuje "Družba Isusova", redatelja Silvija Petranovića. U utorak će biti prikazan bosansko-hercegovački film "Savršeni krug", a potom slijede filmovi Arsena Antona Ostojića "Ta divna splitska noć", Fadila Hadžića "Doktor ludosti" i Srećka Jurdane "Slučajna suputnica". S Pule nije stigao jedino film "Oprosti za kung fu", koji zbog sudjelovanja na jednom europskom festivalu ne smije biti prikazivan do natjecateljskog dijela tog festivala.

Dane hrvatskog filma otvorio je načelnik oraške općine Ilija Vukić, a nakon projekcije prvog filma upriličen je vatromet iznad grada Orašja.

BAGDAD

Iračka vlada odlučila je u subotu na neodređeno vrijeme produžiti zabranu rada arapskoj televiziji al-Jazeeri u Iraku, optuživši je za poticanje nasilja te je, kako javlja glasnogovornik postaje, policija stavila pečat na vrata njezina ureda u Bagdadu. Iračke su vlasti 5. kolovoza odlučile zatvoriti ured al-Jazeere na mjesec dana u glavnom gradu Iraka kako bi "zaštitile irački narod". "Tijekom zatvaranja iračka je vlada očekivala da uprava al-Jazeere odgovori na optužbe uperene protiv nje, ali ništa se nije desilo", rečeno je u subotu iz ureda premijera Iyada Allawija u priopćenju. "Osim toga, al-Jazeera nije poštivala odluku Nacionalnog vijeća sigurnosti i nastavlja emitirati iz Iraka intervjuirajući osobe u zemlji ne uzimajući u obzir privremenu zabranu", dodaje se u tekstu. Vlada je stoga "odlučila produžiti zabranu djelovanja u Iraku sve dok uprava postaje ne pošalje službeni odgovor o svojoj politici spram Iraka", kaže se u priopćenju.

MAHMOUDIYA

Dvanaest iračkih policajaca ubijeno je, a pet pripadnika Nacionalne garde ranjeno u subotu u velikoj operaciji protiv gerilaca u pobunjeničkom gradu Latifiyi, 30 km južno od Bagdada, rekao je jedan časnik Nacionalne garde. "Dvanaest je policajaca ubijeno dok je pet nacionalnih gardista ranjeno i 200 osoba uhićeno u četvrti al-Baas, u središtu Latifiye", izjavio je časnik koji nije želio biti imenovan, u vojarni u Mahmoudiyi, 25 km južno od Bagdada. Časnik je kazao kako se radi o zajedničkoj operaciji iračkih i američkih snaga. Latifiya se smatra jednim od najopasnijih lokaliteta na cesti koja vodi od Bagdada do svetog šijitskog grada Najafa, u središtu Iraka.

ANKARA

Redovite godišnje zrakoplovne vojne vježbe Sjevernoatlantskog saveza, počele su u subotu u Konyji, u središnjoj Turskoj, uz sudjelovanje gotovo stotinu zrakoplova iz 16 zemalja članica, javlja novinska agencija Anatolija. Ukupno 97 zrakoplova, od kojih 86 borbenih, te oko 1500 vojnika, sudjelovat će na vježbama nazvanima NATO Air Meet, koje će se većinom danju održavati nad prostranim ravnicama pokrajine Konyje. Vježbe kojima će Estonija i Litva prisustvovati kao promatrači, trebale bi završiti 16. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙