FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno izdavaštvo madžarskih Hrvata

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Predstavljanje "Croaticae", poduzećaza kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost madžarskih Hrvata,održano je danas u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u sklopuDesetog tjedna manjina.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Predstavljanje "Croaticae", poduzeća za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost madžarskih Hrvata, održano je danas u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u sklopu Desetog tjedna manjina.

"Croatica" je u tri godine djelovanja objavila 53 naslova, među kojima najviše udžbenika, a posebno se ističe književni niz od pet svezaka, kazao je direktor Csaba Horvath.

Također, "Croatica" izdaje časopis "Pogledi", "Hrvatski kalendar" i tjednik "Hrvatski glasnik" te CD-e, kazao je.

Napomenuo je da su neki udžbenici tiskani na standardnom hrvatskom jeziku, a neki na gradišćanskohrvatskom te dodao da "Croatica" ima tiskaru te tiska udžbenike za druge manjine. Do sada je izišlo šest brojeva "Pogleda", a kanimo tiskati četiri broja na godinu, ali na državnom natječaju dobijemo novac za dva broja, kazao je.

U tijeku je rad na Hrvatsko-madžarskom rječniku, velikom poslu koji vodi Stjepan Blažetin, od kojega je do sada zgotovljeno oko 40 posto.

Urednik Živko Mandić predstavio je niz od pet knjiga u kojem su imena hrvatskih klasika u Madžarskoj, koji su djelovali u teškim uvjetima. Ivan Antunović, Matija Evetović, Ante Evetović Miroljub, Mišo Jelić i Antun Karagić nisu tiskani prije ili su skromno tiskani.

Predsjednik Hrvatske državne samouprave Mijo Karagić kazao je da Hrvati u Madžarskoj žele sačuvati svoju kulturu i samobitnost u 21. stoljeću. Za to su potrebne ustanove, no vizija naše budućnosti je pozitivna, kazao je Karagić.

Hrvatska kulturna samouprava dokaz je da se želimo održati u Madžarskoj i EU, ali se bojim da ćemo biti prepušteni sami sebi, zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙