FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: predstavljena knjiga "Terorizam i pravednost"

ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Skupina eseja o aktualnom problemudanašnjice - terorizmu, objedinjena u knjizi "Terorizam i pravednost -Moralni argumenti u opasnom svijetu" koju su priredili australskifilozofi Tony Coady i Michael O'Keefe predstavljena je danas uzagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića.
ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Skupina eseja o aktualnom problemu današnjice - terorizmu, objedinjena u knjizi "Terorizam i pravednost - Moralni argumenti u opasnom svijetu" koju su priredili australski filozofi Tony Coady i Michael O'Keefe predstavljena je danas u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Izdavač knjige - zagrebački nakladnik "KruZak" predstavljanje je priredio na 3. obljetnicu terorističkoga napada na New York, ali po riječima recenzenta i KruZak-ova urednika Ludwiga Bauera, to nije učinjeno zbog senzacionalizma jer knjiga doista nije senzacionalistička.

Knjiga je to "australske provinijencije", što pak znači da pristupa temi manje subjektivno no što je to slučaj sa sličnim knjigama britanskih i američkih autora, kazao je Bauer.

Riječ je o zborniku eseja koji pokazuju različite aspekte terorizma pa se tako daju njegove različite definicije, ali i uzroci. Pri tomu, istaknuo je Bauer, treba napomenuti da eseji ne nude jednostavne odgovore na ta pitanja poput onoga Huntingtonovog da je sukob civilizacija uzrok terorizma nego, primjerice upućuju na poniženost kako jedan od njegovih uzroka.

Kad je pak riječ o pitanju islama, Bauer je ustvrdio kako knjiga poriče tezu koja se, nažalost, često može naći u medijima, da je u temelju islama terorizam. Suprotno tomu, knjiga ukazuje na to da je terorizam u biti fanatizam te da se bitka protiv terorizma ne može dobiti prejakim uvjerenjima i ponižavanjem.

Autori eseja ugledni su australski filozofi i pravnici Sir Ninian Stephen, Tony Cody, Robert Young, Igor Primorac, Seumas Miller, Aleksandar Pavković, Abdullah Saeed, Janna Thompson, Michael O'Keefe i Raimond Gaita. Tekstovi su nastali pod okriljem Centra za primijenjenu filozofiju i javnu etiku Sveučilišta u Melbourneu.

S tim u vezi, nakladnik Kruno Zakarija izrazio je posebnu zahvalnost za pomoć koju mu je pružio Igor Primorac, znanstveni savjetnik toga centra.

Zakarija je ocijenio da je vrijednost knjige, osim u tekstovima, i bibliografija, čime je omogućeno zainteresiranim hrvatskim čitateljima da upotpune znanja o terorizmu o kojemu u Hrvatskoj ima premalo knjiga, posebice pak onih kvalitetnih, ne računajući nekoliko hvalevrijednih izuzetaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙