FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

seminar o nacionalnim manjinama u lokalnoj zajednici

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Na seminaru "Nacionalne manjine ulokalnoj zajednici" koji se održava u Zagrebu 8. i 9. rujna najveća jepozornost usmjerena na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnihmanjina u svakodnevnom životu, a svi sudionici seminara složili su seda glavnu ulogu pritom trebaju imati predstavnici i vijeća nacionalnihmanjina.
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Na seminaru "Nacionalne manjine u lokalnoj zajednici" koji se održava u Zagrebu 8. i 9. rujna najveća je pozornost usmjerena na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u svakodnevnom životu, a svi sudionici seminara složili su se da glavnu ulogu pritom trebaju imati predstavnici i vijeća nacionalnih manjina.

Seminar s radionicama održava se u zagrebačkom hotelu Internacional u organizaciji Vladinog Ureda za nacionalne manjine i Savjeta za nacionalne manjine RH.

Potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor je u uvodnoj riječi rekla da je to prvi u nizu seminara kojim se želi započeti sustavno informirati i obrazovati članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina i time pokrenuti bolja suradnja vijeća s lokalnom upravom i državnim tijelima kao preduvjet njihova uključivanja u proces odlučivanja.

Kosor je također istakla da će hrvatska Vlada sa svoje strane ustrajati na provedbi Ustavnog zakona u koji je, kako je napomenula, ugrađen visok stupanj prava nacionalnih manjina te osigurati uvjete za rad vijećima nacionalnih manjina.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby je ocijenio da je Ustavnim zakonom stvoren pravni okvir za osiguranje prava i zaštitu manjina na svim razinama, ali je i napomenuo da je Misija izrazila zabrinutost zbog slabog odaziva na izbore za vijeća nacionalnih manjina i neadekvatne zastupljenosti manjina u državnoj upravi i upravnim tijelima na lokalnoj razini.

Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, je ustvrdio da ostvarivanje prava manjina i manjinske politike nije moguće bez atmosfere tolerancije i u sredinama gdje se veličaju simboli i vrijednosti koji su antimanjinski te je pozdravio odluku Sanaderove Vlade da tu vrstu ideologija tretira kao protuustavne.

"Pred nama je zadaća da manjinsku politiku u Hrvatskoj rasteretimo političke ekskluzivnosti i da se više bavimo pitanjima stvarnog stanja ljudskih i građanskih prava nacionalnih manjina", rekao je Pupovac.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić je rekao da je u Hrvatskoj registrirano ukupno 230 vijeća te ih je pozvao da provjere jesu li sve jedinice lokalne samouprave uskladile svoje statute s Ustavnim zakonom.

U radu seminara sudjelovali su i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin te predstojnica Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙