FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZASLANSTVO SLOVENSKOG PARLAMENTA U SABORU

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Članovi Komisije za odnose saSlovencima u inozemstvu slovenskoga parlamenta u srijedu su u Zagreburazgovarali sa saborskim Odborom za ljudska prava i prava nacionalnihmanjina te s potpredsjednicom Sabora Vesnom Pusić.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Članovi Komisije za odnose sa Slovencima u inozemstvu slovenskoga parlamenta u srijedu su u Zagrebu razgovarali sa saborskim Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te s potpredsjednicom Sabora Vesnom Pusić.

"Naglasili smo da Slovenci prvi put nakon osamostaljenja Hrvatske imaju svojeg zastupnika u Saboru", kazao je nakon sastanka s izaslanstvom slovenskoga parlamenta predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, ističući kako time problem uklanjanja slovenske manjine iz preambule hrvatskog Ustava nije riješen.

Potpredsjednica Sabora Vesna Pusić upozorila je kako je prema popisu stanovništva iz 2001. godine zabilježen dramatičan pad broja hrvatskih građana koji se izjašnjavaju kao Slovenci. U preambulu Ustava, istaknula je, trebalo bi vratiti slovensku manjinu, što ona i podržava.

Tema razgovora bilo je i primanje signala slovenske televizije u Hrvatskoj koji nije jak kao signal HTV-a na slovenskom teritoriju. Radin je rekao kako je na današnjem sastanku dogovoreno da se to poboljša, kako bi Slovenci mogli i u vrijeme turističke sezone pratiti informacije sa slovenske TV.

Slovensko izaslanstvo predvođeno Francom Pukšičem smatra također da se signal slovenske tv u Hrvatskoj treba pojačati i zbog turista, a i zato da Slovenci koji žive izvan slovenskog teritorija mogu pratiti slovenske informacije. Oba su se izaslanstva složila s tim kako su manjine most između dvije zemlje i kako mogu pomoći u eurointegracijskim procesima.

Slovenci u Hrvatskoj jedan su od mostova koji može pomoći Hrvatskoj u približavanju EU kazao je Radin. Slovensko izaslanstvo kazalo je kako je i Sloveniji njezina manjina u drugim državama pomagala dok su se oni pripremali za ulazak u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙