FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLOVENSKA DIPLOMACIJA I IZBORI 3. LISTOPADA

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Slovenci će 3. listopada izaći naparlamentarne izbore, a bez obzira na brojne probleme koji su oslabilivladajuću koaliciju čini se da premijer Rop ima dobre izglede zaponovni izbor, ocjenjuje u analizi slovenske političke scene uočilistopadskih izbora talijanski internet portal Equilibri.net koji seosvrće i na djelovanje slovenske diplomacije i slovensko-hrvatskeodnose.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Slovenci će 3. listopada izaći na parlamentarne izbore, a bez obzira na brojne probleme koji su oslabili vladajuću koaliciju čini se da premijer Rop ima dobre izglede za ponovni izbor, ocjenjuje u analizi slovenske političke scene uoči listopadskih izbora talijanski internet portal Equilibri.net koji se osvrće i na djelovanje slovenske diplomacije i slovensko-hrvatske odnose.

Uoči listopadskih izbora slovenska je vlada, sa ciljem da potakne optimizam kod Slovenaca, pripremila dokument u kojem se predstavljaju strategije koje bi Sloveniji trebale omogućiti da sljedećih godina ostvari i gospodarski i politički rast valorizirajući međunarodne uloge Ljubljane na europskoj i međunarodnoj političkoj sceni, navodi se u analizi Equilbri.neta, talijanskog internet portala za međunarodnu politiku.

Međunarodni kontekst u kojem djeluje slovenska diplomacija posebice je osjetljiv i "predstavlja kamen kušnje" za brojne zemlje koje su gotovo pola stoljeća bile naviknute na diplomaciju koju je određivao bipolarni sukob, napominje se u analizi.

Među zadaćama ministra vanjskih poslova i dalje su među prvima nesuglasice sa Zagrebom, nastavlja portal i objašnjava kako je odluka hrvatske vlade da stvori isključivu ribolovnu zonu na Jadranu izazvale primjedbe Ljubljane, ali da su, "na žalost, sporna pitanja između Slovenije i Hrvatske razgraničenje kopnene granice i način uklanjanja otpada nuklearne elektrane Krško koja se nalazi na slovenskom teritoriju".

"Unatoč spornih pitanja, barem službeno, odnosi između dvije mlade republike i dalje su dobri, a slovenski su se političari više puta izjasnili za ulazak Hrvatske u Europsku uniju do kraja ovog desetljeća", ocjenjuje se u analizi i objašnjava da motive za takvo "pomirljivo stajalište" Ljubljane treba tražiti u uvjerenju da će pristupanje Hrvatske zajedničkom tržištu olakšati već velik izvoz Slovenije u Hrvatsku.

Uz to, cilj koji si Slovenija postavlja u srednjeročnom i dugoročnom razdoblju je uspostava snažnije suradnje između manjih država Unije, čiji će i Hrvatska jednog dana biti član, nastojeći stvoriti protutežu bloku većih zemalja, ocjenjuje se u analizi portala Equilibri.net.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙