FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KRIZA U PIRANSKOM ZALJEVU POTREBNA JE SANADERU

ZAGREB,16. rujna(Hina) - Problem Piranskog zaljeva stvoren je umjetnoali skriva u sebi ozbiljne međunarodne izazove koji se postavljajupred Sloveniju i Hrvatsku, ističe analitičar Davor Gjenero uljubljanskom "Delu".
ZAGREB,16. rujna(Hina) - Problem Piranskog zaljeva stvoren je umjetno ali skriva u sebi ozbiljne međunarodne izazove koji se postavljaju pred Sloveniju i Hrvatsku, ističe analitičar Davor Gjenero u ljubljanskom "Delu".

"Problem razgraničenja između dviju država sporedan je, pa čak i umjetno stvoren", ističe Gjenero, potkrepljujući svoju ocjenu tvrdnjom jednog hrvatskog političara od prije četiri godine kako je očito "da neke globalne sile preko svojih ljudi u hrvatskoj i slovenskoj diplomaciji koče sporazumijevanje i potiču nastajanje nepotrebnih problema".

Na međunarodnom bi planu za slovensku i hrvatsku diplomaciju glavni izazov trebalo biti očuvanje stečevina Osimskih sporazuma ali hrvatski premijer Ivo Sanader popušta talijanskom kolegi Silviju Berlusconiju za razliku od svog prethodnika Ivice Račana koji je shvaćao važnost strateškog savezništva sa Slovenijom u odnosu prema Italiji, podsjeća Gjenero.

Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman preferirao je Austriju u odnosu na Sloveniju a i današnja hrvatska politika vidi u sjevernom susjedu "ispušni ventil" za nacionalizam i homogenizaciju vlastite nacije, dodaje analitičar u ljubljanskom listu.

"Kriza u Piranskom zaljevu Sanaderu je potrebna, dok je za Sloveniju stvar mnogo ozbiljnija ali slovenski političari ovih dana to ne vide jer su prepuni predizbornog adrenalina", upozorava Gjenero u "Delu".

Uvjerenje da kao članica EU-a može iskoristiti svoje članstvo za rješavanje bilateralnih problema s Hrvatskom moglo bi Sloveniju dovesti u položaj da je i europski partneri počnu gledati kao troublemakera", zaključuje Gjenero.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙