FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKO-SLOVENSKO RIBARENJE U MUTNOM

ZAGREB,14. rujna(Hina) - Učestali ribarski incidenti u Piranskomzaljevu uz asistenciju policijskih plovila dobivaju već operetneznačajke, a čini se da je jedini cilj stvaranja napetog ozračja da sestanje na granici i odnosi dviju država prikažu kao neodrživi,konstatira mariborska "Večer".
ZAGREB,14. rujna(Hina) - Učestali ribarski incidenti u Piranskom zaljevu uz asistenciju policijskih plovila dobivaju već operetne značajke, a čini se da je jedini cilj stvaranja napetog ozračja da se stanje na granici i odnosi dviju država prikažu kao neodrživi, konstatira mariborska "Večer".

"Ribari se obično hvale veličinom uhvaćene ribe a u hrvatsko-slovenskom ribarenju u mutnom očito je postalo važnije koliko daleko je ribaru uspjelo baciti mreže u drugo teritorijalno more, i to na morskoj granici koja nije definirana", piše "Večer", dodajući da dvije strane u piranskom sporu žele "prejudiciranjem stanja i stvaranjem svršenog čina" poništiti argumente protivnika.

"Ti incidenti, bez obzira na to jesu li ih izazvali umaški ili drugi predizborni ribari ili Jožko Joras na kopnu, sigurno su inscenirani iako naručitelj nije uvijek onaj na kojega bi odmah posumnjali", upozorava list, ocjenjujući da su najnoviji savudrijski zapleti dio izborne strategije nekih političara.

Slovenija i Hrvatska mogu se neko vrijeme pretvarati da incidenti ne kvare navodno prijateljske odnose i konstruktivnu atmosferu, ali neće moći u nedogled skrivati moguće probleme, upozorava mariborski list.

"Nakon što 3. listopada bude proglašena hrvatska zaštićena ekološko-ribolovna zona, pitanje izlaza na otvoreno more moglo bi postati bespredmetno, osobito ako takvu zonu proglasi i Italija", dodaje "Večer, napominjući da najava Zagreba da će u zaštiti hrvatske zone sudjelovati i vojska "potpuno neprimjerena demonstracija mišića".

Dodamo li tome i mogućnost ometanja kretanja slovenskih brodova koji plove u Koper, stvar postaje zaključena, a sporazum Drnovšek - Račan iskazuje se kao račun bez krčmara", zaključuje mariborska "Večer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙