FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRČKA PRIZNALA POGREŠNO IZVJEŠĆIVANJE PRIJE ULASKA U EUROZONU

ATENA, 22. rujna 2004. (Hina/Dpa) - Grčka je danas priznala da jeprekršila ključni kriterij o visini proračunskog manjka prije nego jebila primljena u eurozonu.
ATENA, 22. rujna 2004. (Hina/Dpa) - Grčka je danas priznala da je prekršila ključni kriterij o visini proračunskog manjka prije nego je bila primljena u eurozonu.

Grčki ministar financija George Alogoskoufis predstavio je danas brojke parlamentarnom odboru koje ukazuju da su proračunski manjkovi u 2000., 2001. i 2002. bili viši nego je prvotno bilo rečeno Bruxellesu.

"Proračunski manjak u 2000. bio je revidiran naviše, s dva na četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Slično tome, razina zaduženosti revidirana je sa 106,2 na 114 posto BDP-a", izjavio je.

Značajne pogreške u gospodarskim pokazateljima koje je grčka vlada poslala Bruxellesu potaknule su nagađanja da Grčka možda ne bi imala pravo ni priključiti se eurozoni da su bile poznate stvarne brojke.

Po Maastrichtskim kriterijima, proračunski manjkovi članica eurozone trebali bi biti ispod tri posto BDP-a. Ta zemlja već je suočena s disciplinskim mjerama nakon što je lani proračunski manjak zabilježen u visini od 4,6 posto BDP-a. Ove je godine na tragu dosezanja još i većeg manjka, u visini 5,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙