FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI PRORAČUNSKI MANJAK 3,7 POSTO BDP-A

BERLIN, 27. kolovoza 2004. (Hina/Dpa) - Njemačka će visinom svogproračunskog manjka premašiti i ove godine limit postavljen europskimPaktom o stabilnosti i rastu, treću godinu uzastopno te za mnogo višenego se očekivalo, objavljeno je danas u njemačkom izdanju FinancialTimesa.
BERLIN, 27. kolovoza 2004. (Hina/Dpa) - Njemačka će visinom svog proračunskog manjka premašiti i ove godine limit postavljen europskim Paktom o stabilnosti i rastu, treću godinu uzastopno te za mnogo više nego se očekivalo, objavljeno je danas u njemačkom izdanju Financial Timesa.

Po pisanju Financial Times Deutschlanda, njemački ministar financija Hans Eichel idućeg bi tjedna trebao Europskoj komisiji kazati da će proračunski manjak biti u visini 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Nisu navedeni izvori tih podataka. Glasnogovornik njemačkog ministarstva financija ocijenio je to 'špekulacijom', te izjavio da se projekcije za ovu godinu još izrađuju. Po pravilima Pakta, članice eurozone ne smiju imati manjak u proračunu veći od tri posto BDP-a.

Već je dugo poznato da će Njemačka i ove godine premašiti proračunski limit, no tamošnja vlada govorila je o njegovoj visini od 3,5 posto BDP-a. Ta je zemlja prekršila pravila o proračunskom manjku i u 2002. i u 2003, a neki analitičari upozoravaju da bi to mogla učiniti i u 2005, ako uspori globalni gospodarski oporavak.

Oporavak njemačkog gospodarstva, naime, rezultat je porasta izvoza, dok osobna potrošnja i dalje ostaje istom. Eichel insistira da će proračunski manjak ostati iduće godine ispod tri posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙