FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRČKOJ SNIŽEN KREDITNI REJTING

LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Agencija za određivanjekreditnih rejtinga Standard&Poor's revidirala je naniže kreditnirejting Grčke, sa stabilnog na negativni, navevši kao razlognedostatak napretka u snižavanju javnog duga.
LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Agencija za određivanje kreditnih rejtinga Standard&Poor's revidirala je naniže kreditni rejting Grčke, sa stabilnog na negativni, navevši kao razlog nedostatak napretka u snižavanju javnog duga.

"Tradicionalno slaba disciplina u trošenju nedavno je eskalirala, smanjivši prihode vlade kao udio u BDP-u", priopćeno je iz te agencije.

Procjenjuje se da će opći dug države do kraja godine dosegnuti 112 posto BDP-a, prema u 2000. zabilježenih 106 posto, objavio je S&P.

Grčka ima jedan od najvećih udjela duga u BDP-u u eurozoni, a zabrinutosti oko fiskalnog pogoršanja u toj zemlji povećale su se nakon nabujalih troškova održavanja Olimpijskih igara. Ta agencija prošlog je mjeseca upozorila da bi mogla sniziti grčki kreditni rejting ako se ne uvedu mjere u svrhu rješavanja fiskalnih neravnoteža.

"Negativna procjena odražava značajne rizike po fiskalnu konsolidaciju u Grčkoj. Fiskalna izvedba od velikog je značaja za zemlje članice monetarne unije, kako se kritični instrumenti politike za odgovor na gospodarske šokove prenose na multilateralnu razinu", izjavio je kreditni analitičar S&P-a, Moritz Kraemer.

Međunarodni monetarni fond upozorio je tu zemlju da će iduće godine zabilježiti usporavanje gospodarskog rasta u odsustvu trošenja povezanog s održavanjem Olimpijskih igara, te je zatražio od grčke vlade da poduzme odgovarajuće akcije i reforme.

Grčka se obvezala smanjiti svoj proračunski manjak, trenutno najviši u eurozoni, na 2,8 posto BDP-a u 2005, kazao je grčki ministar financija George Alogoskoufis.

S&P u srpnju je snizio i kreditni rejting Italije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙