FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRUXELLES RAZMATRA UBLAŽAVANJE EUROPSKIH PRORAČUNSKIH PRAVILA

BRUXELLES, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Europski povjerenik zaekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia zatražit će većufleksibilnost u primjeni strogih proračunskih pravila za zemlje svelikim proračunskim manjkovima, objavio je danas Financial TimesDeutschland.
BRUXELLES, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia zatražit će veću fleksibilnost u primjeni strogih proračunskih pravila za zemlje s velikim proračunskim manjkovima, objavio je danas Financial Times Deutschland.

Zemljama suočenim s dugim razdobljima gospodarske stagnacije, poput Njemačke sve do kraja prošle godine, trebalo bi biti omogućeno više vremena za spuštanje visine proračunskih manjkova ispod granice postavljene Europskim paktom o stabilnosti i rastu.

Almunia će predstaviti prijedlog o tome Europskoj komisiji u petak, izvijestio je spomenuti poslovni list, navodeći kao izvor dužnosnike Komisije.

Po pravilima pakta o stabilnosti, zemlje eurozone ne smiju imati proračunske manjkove iznad tri posto BDP-a ili su suočene s financijskim kaznama. No, sve je veći broj država, uključujući i gospodarske supersile Francusku i Njemačku, koje krše to pravilo.

Njemački poslovni list Handelsblatt objavio je kako bi trebala biti ublažena klauzula Pakta koja omogućuje proračunski manjak iznad limita od tri posto u "izuzetnim okolnostima". Dosad se ta klauzula odnosila samo na zemlje u dubokoj recesiji ili one koje su suočene s brutalnim usporavanjem stope rasta gospodarstva.

Almunia se nada da će su u budućnosti izbjeći 'mehanička' primjena tzv. "procedura u slučaju prekomjernog manjka" protiv europskih 'grješnika', tako što će se uzimati u obzir čitav niz faktora, od napretka strukturalnih reformi, troškova državnih mirovina do razine ukupne zaduženosti pojedine zemlje. U slučaju da je ukupni dug zemlje na prilično nižoj razini od limita u visini 60 posto vrijednosti BDP-a ili ako se zaduženost smanjuje, Komisija će biti obazrivija, piše taj list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙