FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJBRŽA STOPA RASTA NJEMAČKOG GOSPODARSTTVA OD 2001; RASTE DEFICIT

WIESBADEN, 24. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Izvoz je potaknuo rastnjemačkog gospodarstva u drugom ovogodišnjem tromjesečju po najbržojstopi u više od tri godine, no proračunski manjak te zemlje i nadaljese pogoršava, objavljeno je danas.
WIESBADEN, 24. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Izvoz je potaknuo rast njemačkog gospodarstva u drugom ovogodišnjem tromjesečju po najbržoj stopi u više od tri godine, no proračunski manjak te zemlje i nadalje se pogoršava, objavljeno je danas.

Njemački BDP porastao je 0,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje, potvrdili su preliminarne procjene danas objavljeni podaci Saveznog statističkog ureda. To je najbrža stopa rasta najvećeg europskog gospodarstva od početka 2001.

Nadalje, ti podaci ukazuju na to da osobna potrošnja gotovo da i ne igra ulogu u njemačkom rastu. Dodatno, ekonomisti su upozorili da će njemačke izvozne aktivnosti biti na udaru ako svjetsko gospodarstvo kasnije ove godine uspori rast.

Proračunski manjak, pak, u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci narastao na 4,0 posto BDP-a, uvelike premašivši limit zadan europskim Paktom o stabilnosti i rastu u visini od tri posto.

Njemačka vlada, međutim, umanjila je važnost tog podatka. Glasnogovornik Ministarstva financija kazao je da je bitna visina proračunskog manjka za cijelu godinu. "Prihodi i troškovi nisu jednako raspoređeni, veliki dio njih je procijenjen pa smislena interpretacija te brojke nije moguća", rekao je.

Njemačka Kršenje proračunskih limita može jedino izbjeći drastičnim povećanjem vrijednosti BDP-a ili rezanjem državne potrošnje. Nastavak velikog zaduživanja vjerojatno će utjecati na snižavanje vrijednosti jedinstvene europske valute.

Lani je njemački proračunski manjak iznosio 3,8 posto BDP-a, druge godine za redom iznad limita eurozone. Europski čelnici idućeg tjedna raspravljat će o tome treba li Njemačku i Francusku kazniti zbog prekomjernih manjkova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙