FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRVI PREKOMJERNI PRORAČUNSKI MANJAK BRITANIJE OD 1997.

LONDON, 2. rujna 2004. (Hina) - Britanija je lani imala prekomjerniproračunski manjak obzirom na pravila definirana europskim Paktom ostabilnosti i rastu, po prvi puta otkad su Laburisti došli na vlast u1997, piše The Financial Times.
LONDON, 2. rujna 2004. (Hina) - Britanija je lani imala prekomjerni proračunski manjak obzirom na pravila definirana europskim Paktom o stabilnosti i rastu, po prvi puta otkad su Laburisti došli na vlast u 1997, piše The Financial Times.

Konačni podaci britanskog nacionalnog statističkog ureda pokazuju da je manjak u britanskom proračunu u kalendarskoj 2003, izračunat prema Maastrichtskim kalkulacijama, premašio tri posto BDP-a, te da je iznosio za 3,2 posto, više nego se procjenjivalo u veljači.

Po definiciji Eurostata, britanski manjak u proračunu lani je dosegnuo 3,3 posto. No, britansko ministarstvo financija umanjilo je značaj te brojke, ističući da se oni radije oslanjaju na kalendarsku a ne na financijsku godinu, kao što to rade u europskoj statističkoj agenciji.

Glasnogovornik ministarstva financija izjavio je da je Europska komisija u svibnju odlučila da neće poduzeti akciju protiv Britanije zbog prekomjernog manjka. Kazao je da Britanija ispunjava svoja fiskalna pravila, a, osim toga, trenutno se razmatra reinterpretacija Maastrichtskih pravila.

Glavni ekonomist Royal Bank of Scotlanda, Geoffrey Dicks izjavio je da je lanjski proračunski manjak za političare prošla stvar. "To je lanjska vijest", rekao je. No, istaknuo je da su tržišta zabrinuta oko nastavljeno slabe situacije sa javnim financijama u zemlji u ovoj godini. U prva tri ovogodišnja mjeseca javni sektor morao je pozajmiti neto 13,5 milijardi funti, tek mrvicu manje nego lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙