FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE POPUŠTANJE PRORAČUNSKIH PRAVILA

BRUXELLES, 3. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija danas jepredložila načine izmjene Pakta o stabilnosti i rastu Europske unije(EU), te istaknula da su promjene važne kako bi se uspostavilavjerodostojnost njegovih pravila o proračunskoj disciplini.
BRUXELLES, 3. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija danas je predložila načine izmjene Pakta o stabilnosti i rastu Europske unije (EU), te istaknula da su promjene važne kako bi se uspostavila vjerodostojnost njegovih pravila o proračunskoj disciplini.

Komisija je voljna razmotriti popuštanje nekih elemenata toga pakta, kroz primjerice redefiniranje uvjeta u kojima zemlje koje krše gornje dopuštene granice proračunskog manjka mogu izbjeći disciplinarni postupak.

Također želi uzeti u obzir i gospodarska kretanja kod utvrđivanja krajnjih rokova za sređivanje stanja u proračunu, dajući tako više vremena onima koji su pogođeni gospodarskim krizama, te želi izraditi srednjoročne proračunske ciljeve prema okolnostima u pojedinim zemljama radije nego insistirati na uravnoteženim proračunima.

No, Komisija je izbalansirala te prijedloge s pozivima na ranije djelovanje kako bi se spriječile loše proračunske politike, i zaoštravanje nadzora nad smanjenjem zaduženosti.

"Čvrstog sam uvjerenja da će ti prijedlozi omogućiti snažniji i vjerodostojniji Pakt", kazao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi u svojoj izjavi.

Povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Joaquin Almunia kazao je u priopćenju Komisije da prijedlozi uvode više ekonomskih načela u provedbu pakta, dok istodobno jačaju nadzor i primjenu. Prijedloge Komisije moraju odobriti ministri financija EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙